Tisdag 8 januari, 2019

Tisdag 8 januari, 2019

Jag har under en längre tid känt till att Eric Gilchrese skulle komma tillbaka men den informationen var inte officiell så jag lovade att hålla tyst. Jag har däremot inte låtit bli att spekulera lite då och då vad hans återkomst kan betyda för laget.

Det betyder att Mathieu måste börja skjuta. Det betyder att Eliasson får lite mer tid för sitt fina skott och det kan betyda att Nilsson och Varytimiadis får fler exakta passningar och kan leverera mer.

Det finns dock inga garantier. Det tar lite tid att komma in i det basketmässiga igen men det går ganska snabbt bara den fysiska statusen är bra. Snart vet vi hur läget är.

Köpings nytillskott Demery ger laget lite mer styrka både offensivt och defensivt men det är bra försvar på Solevic som är nyckeln till framgång mot Köping. Han har bollen ständigt pressa honom hela tiden och stäng igen mitten. Han måste pressas till misstag och trötthet.

Nässjö verkade helt i obalans borta mot Köping. Kan det ha varit pga att jätten Engström har lämnat och den nya jätten Rowley har anlänt. Den nya killen var lite tung i steget och inte lika dominant nära den offensiva korgen men han har bättre skott och lika bra returtagning så han blir nog ok när han kommer in i det.

I kväll spelar BSKT hemma mot Norrköping. Du som har koll på historien vet att BSKT aldrig har vunnit mot Norrköping sedan comebacken i ligan 2014 och att Umeå Nordics aldrig vann mot dem 1998-1999. Hur som helst kommer du att få se bra basket om du tar dig till hallen. Kolla in Andreas Person i Norrköping. Född i Skellefteå. Föräldrar är Ingegerd och Isaac Person. Tänk så det kan bli. Om Bo Lerner och jag inte hade värvat Ike Person till Skellefteå 1986 då hade han aldrig träffat vår kanslist Ingegerd och Andreas Person hade inte funnits.

Säsongen 1988-1989 vann Skellefteå hela 8 av 18 matcher i herrarnas elitserie (samma vinstprocent som BSKT i fjol) och placerade sig på 7:e plats och var väldigt nära slutspel men bara 6 lag gick till slutspel på den tiden. Umeå BSKT hade 13 vinster och 15 förluster i fjol men lyckades inte besegra Norrköping en enda gång men det gjorde Skellefteå den 6 november 1988 med 91 – 74. Poängplockare var Ike Person 26, Ingemar Aasa 21, Peo Sjödin 20 och Michael Jalmby 14 och en viss revisor från Umeå Urban Andersson svarade för 4 poäng. Det är enda gången ett herrseniorlag från länet under s.k modern tid som jag räknar från 1983 då 3 poäng linjen kom, har lyckats att besegra Norrköping.

Skytteligan i elitserien den säsongen dominerades av Skellefteås Ike Person 24.2 ppm(1:a/18 matcher) , Peo Sjödin 20.2 ppm(6:a/14 matcher) och Ingemar Aasa 17.1 ppm(12:a/18 matcher). De var Skellefteås stabila poängmakare i match efter match. Kuriosa är att domararvodet i herrarnas elitserie var då 350 kr och i damernas 200 kr. Det är något högre idag.

Jämtland har liksom BSKT otur med svåra skador år efter år. Skillnaden är den att Jämtland har ekonomiska muskler att genast ta in en ersättare och det lär det göra även den här gången.

BSKT får lite spydiga kommentarer från olika håll eftersom Krayem inte har spelat på ett tag och eftersom han nu har lämnat Umeå för ett uppdrag på Cypern. Sanningen är den att han spelade utan kontrakt för BSKT och kunde lämna för spel utomlands när han ville. Tyvärr så har han inte varit 100% hel sedan ankomsten till Umeå och han har aldrig kunnat göra sig full rättvisa. Vi får hoppas att han kan leverera i värmen på Cypern.

Någonting gick snett i Dynamo Kursk eftersom Tina Charles har lämnat laget under juluppehållet.

UFC plockar upp sin assisterande tränare Henrysson som huvudansvarig. Jag vet inget om honom men det brukar sällan vara en lyckad lösning. Jag blir inte förvånad om laget nu tappar några av de stora profilerna. De lag som sparkar sin tränare och därefter plockar in assistenten som huvud ansvarig är inte seriösa anser jag.

Finske anfallaren Riku Riski åker inte med det finska landslaget till Qatar av etiska skäl. Bristen på mänskliga rättigheter och ett demokrati index under nollpunkten duger inte. Tänk om fler idrottare skulle våga säga ifrån på samma sätt. ”Många bäckar små blir till slut en stor å”.

682 besök på HOOPS i söndags innebär den näst högsta noteringen sedan starten i maj 2014. Jag antar att det bror på att många har varit lediga och nu läste ikapp sig.

Godmiddag