Basketens A B C rena ”grekiskan”

Fredag 2 augusti, 2019

Jag ställde en rak fråga till landslagschefen Joulamo om varför Nilsson inte platsar i någon av landslagstrupperna och det här svaret har jag fått:

”Vi vet var vi har André efter det landslagsläger han blev kallad till med seniorlandslaget. Vi har därför valt att titta på andra spelare med Framtidslandslaget. I herrlandslaget anser vi i dagsläget att andra spelare går före André.”

Jag har idag pratat med Nilsson och han accepterar situationen. Efter vila och rehab av det slitna knäet har han sprungit en hel del i sommar och ser fram emot kommande säsong.

Och så över till något helt annat.

Är det inte dags för oss i Sverige att ta fram en egen lättförståelig ordlista med baskettermer för både vuxna och framförallt basketungdomar så att man inte behöver vara steg 3, steg 4 tränare, ligaspelare eller förbundskapten för att förstå vad alla begrepp betyder ?

Listan kan göras lång. Jag nämner bara några få begrepp som härskar i basketbranschen numera.

Pin, pin-down, pocketförsvar, stacks, duck-in, alleyhoopspel, PnR, soft-hedge, 2 side, 3 down, blitz, big blitz, bob, fist-down, horns-blind, horns-flare, sob-shuffle osv

Jag anser att svensk basket tappar massor av kunskap och ledarkraft pga att många helt enkelt känner sig utanför eftersom de inte hänger med eller ”har hängt med i utvecklingen”. Man ”förstår sig inte längre på basket” eftersom man inte kan de rätta termerna.

I dagens Sverige så är det viktigt att vara inkluderad i det mesta inom sitt verksamhetsområde men terminologin exkluderar idag väldigt många. Terminologin är dagens basketcoachers porn.

Trots att jag ser otroligt mycket basket och försöker hänga med så är jag helt ute om jag försöker prata taktik med dagens coacher på toppnivå. De måste förklara för mig hela tiden vad de menar och det är helt galet. För det mesta vet jag vad de menar men fattar inte snacket.

Idag fick jag info om att Viasat kommer att göra en rejäl satsning på World Cup från Kina och det med landets bästa kommentatorer och experter Magnus Dahlborn och Jonte Karlsson med headset på skallen. Det borgar för professionella sändningar till skillnad mot vad vi i juni fick se från damernas basket EM. Jag gillar dambasket det vet alla men jag blir lite besviken när man handskas så illa med en så pass fin produkt.

Med tanke på att Viasat även sänder all fotboll i den engelska premier league med start om en dryg vecka så hoppas jag att du har eller skaffar viasat.

Trevlig Helg