Onsdag 13 februari, 2019

Onsdag 13 februari, 2019

Vad skall jag säga efter att ha sett Södertälje vinna mot BSKT på tisdagskvällen. ”Säg så här”

I fjol var det roligt att se BSKT spela i basketligan. De spelade med fart och fläkt och aggressivitet. Snabbt upp med bollen och gärna med snabba attacker från Smith, Gilchrese och Schlitzer.

I år går allting så förtvivlat långsamt och allt är så extremt taktiskt. Jag tycker inte att det är roligt att se på längre. Jag tittar varje vecka på den spanska ACB ligan och det gör jag eftersom att alla lag spelar en snabb attackerande basket. Publiken kommer och jublar trots en missad dunk eller ett missat skott. Domarna är rättvisa och suveräna och även topplagen Real, Barca och Baskonia förlorar då och då.

Jag tycker att BSKT har en trupp som borde passa för att spela en aggressiv och snabb basket.

Gårdagens match gick ett så lusigt tempo så alla startspelare utan problem hade orkat att spela 35 minuter om de bara kan hålla sig ifrån naiva foul som de får när de spelar lika slarvigt försvar som de gör på träningarna.

Jag säger inte att BSKT enbart skall spela startspelarna, jag vill bara betona att det var en trist match i lusigt tempo. Det spelar ingen roll att BSKT var i ledningen i 15 minuter.

Att Bizaca gör 39 poäng och får hålla hov i BSKT:s hemmahall är bara för svagt. Hade man räknat bort honom som ett hot och satsat allt på att få stopp på Lindqvist, Palmblad och Barnes ? Vad vet jag. Jag frågade före matchen om gameplanen men jag fick ingen info. Kanske tror man att jag skulle skriva om det i HOOPS………………Ju mindre jag får reda på desto mer spekulerar jag.

Publiken sviker bara mer och mer för varje match som går. Media uppger att siffran var 436 men sanningen är den att det bara var hälften, och det är givetvis en total katastrof. Om man inte lyckas att vända detta snarast då är det tyvärr bara att lägga ner. Man kan spela i ettan med ett par hundra på läktaren men inte i BLH.

Mathiue har slutat att spela den basket han gjorde under hösten och de inledande matcherna efter årsskiftet. Motståndarna backar av honom och det gör honom konfunderad. Mathiue anser sig vara en attackerande pointguard och vill vara det men han är inte bekväm med att skjuta utifrån och särskilt inte när de ger honom skotten.

Gilchrese har tagit över taktpinnen som pointguard och Mathiue verkar att vägra rollen som 2:a trots att hans skott är suveränt. Notera att jag spekulerar vilt just nu. Mathiues insats igår var riktigt svag nästan demonstrativt passiv.

Holmström-Fortser är en startspelare i fortsättningen. Nilsson får börja spela mycket aggressivare och tuffare nu när han har Varytimiadis som back up. Singathes felprocent och vilda spel fortsätter så nu är det dags att satsa mer på Eliasson, Frank och Leth.

Resultatet mot Södertälje var givetvis anständigt och domarna hade inget med utgången av matchen att göra, men jag skulle hellre förlora med lite fart och fläkt och med pukor och trumpeter än med trist gåbasket.

Jag måste givetvis även få bjuda på dagens om domarna. De erfarna rävarna Nasrollah och Begenisic verkar ha en egen regelbok för de blåser bara på det som de har lust att blåsa på. De bestämmer vad som är foul osv. Det skapar oerhört mycket snack och förvåning hos spelarna som sällan vet vad som egentligen gäller. Goniband är fortfarande oförstörd och håller sig till regelboken vilket gör honom till en av mina favoriter. Få se hur länge han får fortsätta att döma på det sättet innan man har rättat in även honom i ledet.

Tittade en stund på Brno:s förmiddagsträning och noterade att de sprang igenom A3:s olika spel mot man.man försvar. Det såg nästan ut som om de kunde spelen bättre än A3 så jag skulle nog överraska med något helt annat om det var möjligt.

Jag skulle isolera Mingo en mot en rakt framifrån och sätta Brown och Mershon som skyttar i hörnen eller så skulle jag spela pic & rull på sidan med Mingo och Brown och flytta övriga långt ifrån dem. Det skulle bli roligt att beskåda, men det är väl för mycket old school för att någon skall göra det idag.

Om Brno går till zon då skulle jag låta samma tre spelare bolla gris utanför 3 poängslinjen och be dem skjuta Brno sönder och samman. Jag skulle inte satsa på att gå inside med bollen.

Jag ser fram emot kvällens match och jag hoppas att Mershon har enorm revanschlust för bortamatchen mot Brno som måste ha varit hennes sämsta i hela karriären. Jag har sett henne ensam nöta extra i hallen den senaste tiden vid flera tillfällen.

Godmiddag