Tisdag 12 februari, 2019

Tisdag 12 februari, 2019

För en månad skrev jag i HOOPS att jag inte blir förvånad om Högsbo förstärker laget inför kommande slutspel och det är exakt vad de har gjort. Redan för en vecka sedan var det klart att Cayla McMorris , 23 år, 180 cm som gick ut University of Wisconsin våren 2018 och senast varit i Turkiet ansluter till Högsbo inom kort. En riktigt bra lång attackspelande guard med ett snabbt och bra hoppskott. Kanske kan Högsbo utmana om en semifinalplats.

Jag skulle inte bli helförvånad om även Norrköping spetsar till laget innan den sista februari.

Läser att Uppsala har tagit in Isaac Person (uttal: PÖRSON) som ny head coach för damerna. Kul att ”min spelare” som jag värvade till Sverige 1986 är tillbaka som boss. Hoppas att det blir i många år för Ike har mycket att erbjuda.

Ledningen i Uppsala skriver att man egentligen har ”ett lag som är bättre än vad vi har presterat”.

Jag håller inte alls med om det. Den finske coachen har under hösten inte haft ett konkurrenskraftigt lag att jobba med – det är fakta. Ike får börja med ett bättre material och jag tror att han även kommer att förenkla spelet för att kunna få ut max av de bästa spelarna.

I kväll spelar BSKT mot Södertälje för sista gången i år. Frågan är om BSKT skall kunna undvika de mismatch situationer som Södertälje är bäst i ligan på att utnyttja. Jag hoppas på massor av pressande försvar och en hel del olika zonförsvar för då får inte Södertälje utnyttja MM alls men det är nog tveksamt att det blir den typen av försvar. Det har inte varit Gustavssons medicin i vinter och lär väl knappast bli det nu heller.

Mathiue hivar i massor av poäng i många matcher på layups men det spelet kan alla lag i ligan idag och stoppar det ganska bra så den gode Drey måste nog börja lämna över bollen till de öppna skyttarna i stället när alla i motståndarlagen kollapsar mot honom när han driver mot korgen.

Tyvärr så är inte Mathiue någon riktig pointguard. En sådan slår nästan alltid passningarna så att mottagaren kan göra poäng direkt. Passningarna från honom kommer ”inte direkt på läppen”.

Jag förvånas förresten över att domarna inte blåser mer foul på försvarare som kolliderar med spelare som går på layup. Det verkar som att domarna har bestämt att om spelaren har släppt bollen mot korgen då släpper man det mesta i kontaktväg. Det är otroligt att se vad som passerar i match efter match.

Om domarna inte blåser foul för liknande påhopp i de högre ligorna i Europa då blir det fight direkt mellan inblandade spelare. Domarna i Sverige tar en stor risk när man släpper detta. Risken för allvarliga skador är uppenbar för den som blir påhoppad. Om man blir påsprungen när man befinner sig på golvet då uppstår sällan svåra skador men om man är ”airborne” då kan allt hända.

I morgon onsdag är det dags för revanschmöte för A3 mot Brno. Det blir intressant att se om A3 har tänkt ta upp kampen med dem på allvar eller om man anser att minus trettiofyra är för mycket och bara spelar av matchen. Jag har beskrivit i tidigare HOOPS vad jag tyckte om borta matchen. Jag tycker att A3 borde kunna vinna med minst 15-20 poäng på hemmaplan med lite jävlar anamma. Om Brno ställer sig i en zon då är minus 33 för mycket.

Jag tycker att……osv brukar jag säga när någon frågar om min åsikt. Liberalernas Jan Björklund har myntat ett nytt uttryck som används allt oftare och som inte är lika personligt och bestämt utan i stället ganska luddigt. Man säger helt enkelt…..SÅ HÄR…..och sedan kommer ett lite luddigt uttalande om det man frågade om.

Godmiddag