Av Tapio Joulamo
EM spelas i år 15–25 juni, som bekant utan svenskt deltagande. Orsaken till det svenska misslyckandet i kvalet kan helt och hållet hänföras till att de bästa spelarna inte var med, helt eller delvis. Regan Magarity och Binta Drammeh avstod EM-kvalet helt och hållet, Amanda Zahui och Elin Gustavsson spelade tre av kvalmatcherna, och Nathalie Fontaine bara två. Då hjälpte det inte att Matilda Ekh ”offrade sig” under en kvalmatch mitt under collegesäsongen och att Eldebrinkarna och Halvarsson ställde upp de två sista matcherna. Sverige har, i likhet med flera andra länder, inte den bredd på toppen som gör att man kan hävda sig på den europeiska scenen utan sina bästa spelare.
Det går helt enkelt inte utan stjärnorna. Och dessvärre måste man konstatera att det svenska ”spelarbortfallet” saknade motstycke bland de deltagande länderna. Varför det blev så är en gåta, men det borde landslagschefen rimligen försöka få svar på. Vill man spekulera kan en orsak vara skador. Då borde det ringa en klocka, för det är ju illa om svenska spelare är mer skadebenägna än resten av Europas elit, som oftast ställer upp så gott som mangrant. Ett ännu större problem är om spelarna helt enkelt inte vill vara med i landslaget.
Men det är inte bara det svenska laget, och de svenska stjärnorna, som saknas i sommarens EM. För att ge lite bakgrund till de som kommer att sitta klistrade framför EM-sändningarna, och för att ge tv-kommentatorerna kött på benen, kommer vi att publicera några krönikor inför slutspelet. Den här första delen handlar om de, som vi av olika anledningar, inte kommer att få se i mästerskapet.
I likhet med Sverige saknas flera etablerade länder i EM. Av självklara skäl är Ryssland och Belarus inte med, och då går vi miste om flera framstående spelare, t e x Raisa Musina, Maria Vadeeva och unga löftet Anastasiia Kosu, född 2005. En intressant iakttagelse i sammanhanget, d v s vad gäller Ryssland, är att de båda serbiska landslagsspelarna, Nevena Jovanovic och Tina Krajisnik, båda spelade i den ryska ligan den gångna säsongen, i Nika respektive UMMC. Icke desto mindre är båda uttagna att spela för Serbien i EM. Man kan alltså konstatera att vissa länder ser mellan fingrarna med spelare som ställt upp för ryska lag.
Andra etablerade basketländer som saknas i mästerskapet är Ukraina, Litauen, Polen, Bosnien och Kroatien. Alina Iagupova, den ukrainska stjärnan, får alltså se EM på tv, liksom kroatiskan Ivana Dojkic, som dock kan finna tröst i att hon tagit sig in i Seattles lag i WNBA, och där gör bra ifrån sig. Och inte heller de litauiska stjärnorna Kamila Nacickaite, Gintare Petronyte och Juste Jocyte, får visa upp sig. Eftersom både Sverige och Finland missade att kvala in kan både Amanda Zahui och Awak Kuier obehindrat kan tillbringa säsongen i sina WNBA-lag. Samma sak gäller bosniskan Nikolina Milic, som spelar med Minnesota Lynx.
Frågan om vilka av de övriga europeiska WNBA-spelarna som kommer till EM är för stunden inte helt solklar. De flesta kommer till mästerskapet, men helt klart är att Tysklands största stjärnor, Nyara och Satou Sabally, stannar i WNBA. Syskonen Sabally var inte med i EM-kvalet, men Tyskland fixade ändå biljetten, vilket var en bra prestation. Det råder ingen tvekan om att Tyskland hade haft ett mycket konkurrenskraftigt lag i EM med Nyara och Satou Sabally.
Ett rejält EM-avbräck blir att storstjärnan Marine Johannes inte är med i den franska EM-truppen, efter att en konflikt seglat upp mellan spelaren och landslagsledningen. Johannes vann ju nyligen det franska mästerskapet (och innan dess Eurocup) med Lyon, och har därefter anslutit till sitt WNBA-lag, New York Liberty. Hon kan inte komma till den franska landslagssamlingen förrän 7 juni, vilket landslagsledningen tycker är alldeles för sent. Trots att Johannes ville vara med i EM har hon därmed uteslutits ur den franska EM-truppen.
Som jag nämnde inledningsvis ställer de absoluta flertalet av de europeiska spelarna upp för sina landslag när det vankas kvalmatcher och turneringar på den egna kontinenten. Men det finns några som kunde ha varit med, som av olika anledningar saknas. Vid sidan av systrarna Sabally saknas den spanska stjärnan Astou Ndour, som var den bästa spelare i sitt klubblag, Schio, som tog hem det italienska mästerskapet och blev trea i Euroleague. Inte heller kommer vi att få se det serbiska esset Jelena Brooks. Det är illa nog för Serbien att Brooks inte är med eftersom både Sonia Vasic och Ana Dabovic, som var med och bärgade guldet 2021, har slutat. Serbiens har alltså åderlåtits rejält jämfört med för två år sedan, men går ändå in i EM-slutspelet som en av favoriterna.
Saknade i EM blir också de lettiska spelarna Elina Babkina och Kristine Vitola. Pointguarden Babkina, som vi sett i flera matcher mot Sverige de senaste åren, blev i år israelisk mästare med Elitzur Ramla, har bestämt sig för att lägga skorna på hyllan. Med Vitola är det en annan sak. Den 196 cm långa centern har haft en riktigt fin karriär i flera bra europeiska klubbar. Den gångna säsongen var hon i Ragusa i Italien, men spelar för närvarande i Mexiko. Vitola har dock inte spelat i landslaget på länge, av oklar anledning.
En stor förändring jämfört med de senaste EM-slutspelen är att det finns färre naturaliserade icke-EU spelare den här gången. Bara tre länder har naturaliserade spelare i årets EM, jämfört med sex 2021. Det kan vara så att de olika länderna har tröttnat på att lägga ut stora pengar på att kontraktera amerikanskor som inte har någon koppling till landet i fråga, och som bara ställer upp för att dryga ut lönen. Det kan också vara så att FIBA har ”tröttnat” på alla naturaliseringar och har vidtagit åtgärder för att de skall minska. Det skulle inte vara en dag för sent.
Hur som helst innebär det t e x att spelare som Jonquel Jones, Markeisha Gatling, Quanitra Hollingsworth, Alex Bentley och Shante Evans, som alla var med senast, saknas i år. Det mest uppseendeväckande är ändå att den välmeriterade Gaby Williams inte kommer att spela för Frankrike. Förra året vann hon t e x Euroleague med Sopron och blev utsedd till finalens MVP. Williams skadade sig under vårens franska ligaslutspel med Lyon, och landslagets medicinskt ansvariga har bedömt att det därmed är uteslutet för henne att vara med i Frankrikes lag. Det är naturligtvis ett jätteavbräck för Frankrike att både Williams och Johannes, två av lagets absolut starkaste kort, blir borta från EM.
Så för att avrunda den här första krönikan inför EM, kan vi slå fast att det lag som fått ta den största smällen p g a spelare som saknas, utan tvekan är Frankrike, med Tyskland som god tvåa.