Jag fortsätter att protestera

JAG PROTESTERAR MOTDe etablerade liga domarnas sätt att döma i SBL. Dom blåser bara av på det som passar dem. Jag protesterar mot att klubbledarna inte ser problemet och gör något åt det. Jag protesterar mot att coachernas accepterar det för dom måste ju se hur domarna dömer. Jag dissar SBL herr tills vidare. 

Det skrivs en del om att 8000 biljetter är sålda till matchen Sverige mot Finland i Globen den 25 november. Fattas bara annat att det kommer folk med tanke på att runt 50% (ca 15000) av alla basketspelare som finns i Sverige bor i Mälardalen. Om en tredjedel av dem drar med sig en anhörig så är Globen nästan fullsatt.

Det är bra om det kommer minst 10-11 000 så att arrangemanget går plus för blir det minus då är det kanske föreningarna ute i landet som får betala notan precis som när EM för herrar genomfördes i Sverige 2003. Jag har hört att det krävs 8000 betalande för att hamna på break even.

Det pratas om att det är stort intresse till att få börja med basket runt om i landet. 

Jag har alltid sagt att jag kan när som helst starta 10 nya grupper och få 150 nya spelare på en månad om jag bara får 10 ledare som vill ställa upp. Det finns massor av barn och ungdomar som vill vara med om vi bara erbjuder dem möjligheten.

När jag var 25 år (1974) och kom till Umeå som ny kanslist och tränare för KFUM Umeå då tränade jag själv 10-11 lag varje vecka eftersom det inte fanns några tränare alls i föreningen. 

Jag tror att Luca Romano gjorde samma sak när han var anställd några år i KFUM Umeå fram till 2017. Han tränade massor av grupper och räddade föreningen.

Vad jag kan minnas så har det ALLTID funnits en kö till att få vara med i basket åtminstone i Umeå. Problemet har då som nu alltid varit bristen på ledare. 

Förr så svarade man bara tyvärr vi kan inte ta emot fler och rekommenderade dem att gå till annan förening. Idag så listar men dem som vill börja och använder det som ett säljargument och ngn form av kvalitetsstämpel men kom ihåg att det är negativ reklam om man listar dem och sedan inte kan ta emot de som vill vara med.

Idag har kraven på att vara ledare blivit så stor så att jag är rädd för att det blir svårare och svårare att rekrytera ledare. Förr var det för en fd spelare bara att gå in i hallen och vara snäll men bestämd och visa kidsen hur dom skall göra. Idag är det andra kriterier som gäller.

Man måste idag genomgå flera utbildningar för att få träna lag. Några sådana krav fanns inte fram till 1998 och trots det så utvecklade vi massor av bra spelare på 70, 80 och början av 90 talet. Tänk på det. Är det så att kraven för att vara ungdomstränare eller ungdomsdomare är onödigt höga ?

Borde det inte vara så att man i stället tar bort kraven och i stället erbjuder ”ett stor urval av utbildningar och fortbildningar”

Är det inte så att det är massverksamhet som Mini Basket Cup med bästa femman och bästa sexan eller liknande var de roliga som startade utvecklingen. Var det inte skol DM och skol SM som var den tändande gnistan för många förr. Är det verkligen helt ute idag ? Det tror inte jag. Det är bara nedlagt.

Godmiddag