Handbollsförsvar med gnäll

Norrköping mot Jämtland var en brottningsmatch utan dess like, men trots det så blåste domarna den första foulen i matchen först efter 6 minuter och 10 sekunder.

Jag har svårt att köpa vad domarna håller på med nuförtiden. Jag lägger snart av med att titta på matcherna.

Det är inte basket som erbjuds. Det liknar mer handbollsförsvar med den skillnaden att i handboll så gnäller inte spelarna.

I vår SBL basket är det ett evigt tjatande men det är ju inte så konstigt när vi har coacher som tjatar mest. Spelarna tar efter. Coacherna borde i stället gå före med gott exempel.

Skillnaden mot hur domarna dömer och hur basketen spelas i Eurocup och Champions League som är SBL närmast är hisnande. Det är två helt skilda sporter idag.

De svenska domare som jag då och då ser döma i Eurocup, dömer då på ett helt annat sätt. Mycket striktare efter boken.

Jag blev inte förvånad att det till sist slutade med en svår skada för skaderisken är ständigt överhängande med tanke på det som tillåts. Det som hände var olyckligt men symptomatiskt för allt konstigt som händer under matcherna.

Jag tycker att domarna har ett stort ansvar att se till att fasthållningar, rörliga screenar och knuffar beivras.

Antalet fasthållningar runt midjan i samband med P&R situationer var väldigt många men inga avblåsningar så det är väl numera tillåtet. Några spelare är experter på det. Jag avstår från att peka ut dem.

Är det verkligen den här typen av spel och tolerans som sakkunniga och experter vill ha. Jag vägrar att acceptera detta.

Basket är en vacker sport om den spelas enligt spelets regler, men när vissa får kringgå reglerna blir det bara skit.

Jag är glad att min tid som aktiv coach på elitnivå är över. Jag skulle välja att ta minst ett T i varje match.

Jag skulle vägra att acceptera den nivå som rättskiparna använder sig av.

Domarna styr den svaga svenska basket utvecklingen genom att inte kräva renare försvar enligt regelboken.

Jonte Karlssons senaste krönika gillar jag verkligen. Den får du inte missa på SBL´s hemsida.

Igår scannade jag av alla dammatcher som spelades i SBL dam. Det var ganska bedrövligt det jag fick se. Precis som i SBL herr så är kvalitén sämre än för några år sedan. Det som framförallt sticker ut det är bristen på kvalitativa utländska spelare. Det är få som höjer kvalitén på spelet.

Jag har även noterat att det finns lag och personer i högt uppe i basket hierarkin, som saknar A3.

Några individer avskydde kaxigheten i namnet Udominate och A3 och var starkt kritiska men även dom inser nu att när Udominate/A3 var med i serien då var alla tvingade att satsa för att hänga med i racet. Att försöka besegra Udominate/A3 krävde hårt arbete på alla plan.

Jag har hyfsad koll även på den finska damligan som i år bara har nio (9) lag. Till skillnad från Sverige så håller de flesta utländska spelarna i Finland högre klass än i Sverige och det beror på att man betalar högre löner i Finland. Basketen har medvind i Finland.

I morgon Umeå BSKT mot Köping. I ett utskick från Umeå BSKT står det att det är en viktig match. Det beror på hur man ser på det.

Om man vill undvika plats 8:a i serien då är det en vinst att förlora. Om man forfarande har ambitioner att ta sig uppåt i serien då går man för vinst men att ta sig upp till plats 6 eller 7 är förmpdligen inte möjligt längre för ngn av lagen.

Båda coacherna satsar förmodligen allt för att vinna matchen iaf.

Godmiddag