Det är dags att tänka om på flera plan

Det spekuleras bland en del om vem av BSKT eller Köping som skall gå till slutspel. Ärligt talat tycker jag att det är helt ointressant eftersom det lag som blir åtta får möte ettan och med 100% säkerhet åker ut direkt. Den åttonde platsen är bara en onödig helt värdelös kostnad. Fatta det.

Det är om man kan bli fyra, som BSKT blev i fjol som det börjar att bli intressant. Då får man möte det lag som blev femma och som du vet så lyckades Umeå BSKT med en oväntat 3 – 0 sweep av BC Luleå.

Jag tror inte att ledning och spelare i BC Luleå helt har kommit över den chocken än trots att dom direkt tog och värvade Gustav & Daniel Hansson från Umeå BSKT efter säsongen.

Man har nog förträngt 3 – 0 sweepen av Umeå BSKT. Det har nog aldrig hänt.

Det är inte första gången Luleå hämtar framgång från Umeås värvningar.

Christy Bacon tog man 2004 till Luleås damlag och det blev guld för LBBK. Jag borde ha fått ett tackkort för det var jag som tog henne till Umeå.

Yannic Ansuluni tog man till BC Luleå och även det gav guld till Peter Öqvist. Jag tror inte att Jesper Gustavsson som fick honom att prestera i Umeå BSKT har fått ngt tackkort heller.

Nu tror man på nytt guld med bröderna Hansson som Boris Balibrea fick fart på. Har du tänkt på hur sällan som coacherna får cred för spelare som blommar ut ?

Jag skrev inför säsongen att BC Luleå kommer att bli bra med det lag man har och den basket som coacherna kommer att spela men jag har inte pratat om SM guld för det lär det inte bli. Coacherna behöver minst ett år till för att bygga det lag och spel man behöver. 24-25 kan bli BC Luleås säsong.

När det gäller Umeå BSKT så börjar jag mer och mer tycka att man måste tänka till ordentligt om spel i SBL utan resurser verkligen är värt de sömnlösa nätter som säkert besvärar dem som sitter i ledningsgruppen.

Klubben har inte råd att kontraktera tillräckligt bra utländska spelare och då uteblir segrarna och följaktligen uteblir även publiken och den ekonomi som skall bära föreningens verksamhet. Umeå BSKT har redan i flera år varit inne i ekorrhjulet.

I fjol gav man allt man kunde för att hålla löften man hade gett till Balibrea men det innebar att man även drog på. sig en ryggsäck som man idag får släpa med sig och som innebär att man lever ”ur handen i mun”.

Resten av säsongen 2023-2024 borde man ägna sig till att få ordning på organisationen och på att sköta ekonomin. Jag tycker att man efter årsskiftet borde avsluta säsongen med enbart svenska spelare i truppen och hålla nere kostnaderna till det minimala. 

Jag drömmer om att SBBF snart kommer med ett pressmeddelande där man tillkännager att man lägger ner herrarnas superetta precis som man gjorde med damernas superetta. Jämlikhet borde råda även här eftersom damverksamheten i Sverige är lika stor som herr dito.

Jag drömmer om att man ser till att SBL herr innehåller 12 lag som klarar ekonomin men det kommer inte att kunna ske så länge som det är tillåtet med fyra (4) utländska spelare i SBL. De flesta klubbarna i Sverige kan då snabbt räkna ut att de är chanslösa och då vill man inte delta.

Det är dags att tänka om och göra ändringar i tävlingsbestämmelserna för att få tävlingsverksamheten att bli bättre i toppen och på bredden.

Godmiddag