”Bland det värsta jag har sett”

Clarence första halvlek mot Kroatien var bland det värsta jag har sett av en svensk spelare någonsin och jag har sett en hel del. Skyttet var otroligt liksom många av attackerna men fy tusan så gräsligt egoistiskt spel. Det blev inget lagspel alls. Hade han verkligen grönt ljus att spela så ?

Sveriges spel har under det senaste året varit så guard relaterat så jag har börjat fundera på om det inte är pga av det som både våra skyttar och centrar tackar nej till landslaget. Vem är beredd att lägga ner veckor av träning borta från familjen om inte coacherna kan styra upp lagspelet.

Belgien i kväll blir en svår nöt att knäcka. Belgarna har en mycket erfaren coach i Dario Gjergia med många stora matcher bakom sig. Dom förlorade mot Nederländerna med 78 – 76 pga att Nederländeran lyckades få stopp på Bako (8p). Klarar Sverige av det ?

Litauen lyckades vinna mot Finland med 84 – 80 på måndag kväll men enligt min åsikt berodde det på de tre litauiska domarna som gav hemmalaget alldeles för många fördelar. Beundransvärt att finnarna inte tappade humöret. Dom bet ihop och gav igen men då kom signalerna.

Två rörliga screenar dömdes mot Markkanen i sista perioden, som var fel. Han stod så stilla man kan stå när någon springer in i en och överdriver kontakten. Salin blev fri och sänkte 3:an båda gångerna men domarna köpte skådespelet och de blev bortdömda och i stället en Tekniks foul på Salin när han protesterade den andra gången. Ridå.

Jag håller tummarna för Finland som har Australien fr 25/8 kl 10.00, Japan 27/8 kl 14.10 samt Tyskland 29/8 kl 09.30.

Jag är ganska säker på att dom slår Japan även om Japan spelar på hemmplan. Finnarna är lite för erfarna och luriga och lär finta bort Japan med sitt luriga försvar och blixtrande snabba uppspel.

Både Tyskland och Australien blir svåra. ”Vargflocken” som finnarna kallar sig lär få många fans trots att dom spelar i Okinava Japan. Levnadsstandarden är hög i Finland så folk har euro att spendera. Två lag går vidare från gruppspelet och jag tror på Finland.

Det blev inte Luleå BBK för grekiskan som sades vara aktuell. Hon hamnade i Panathinaikos som skall spela EuroCup.

Luleå tar in amerikanska guarden Aurjanee Alix, 168 cm, som i fjol startade säsongen i finska mästarna PeKa.

Hon spelade 6 matcher med 20.3 p i snitt men något stämde inte för hon fick lämna efter en månad. Det var tydligen något som inte passade med hennes spel. Mästarklubben PeKa är krävande.

De bytte ut alla tre amerikanskorna och till slut hittade man rätt och vann FM igen – som vanligt.

Dejza James, 185 cm som Luleå BBK också har kontrakterat var också i tre olika klubbar i fjol. Det sänder lite oroväckande signaler iaf till mig när dom inte byter pga att laget blir utslaget i Euro Cup. Att döma av statistiken i de olika lagen så är det inte fråga om en jämn och stabil spelare. Kanske därför många byten. Jag hoppas givetvis att LBBK har tur och slipper problem.

På tal om finsk basket så tycker jag att det är intressant med öppenheten när det gäller ekonomin i den finska damligan. Kolla följande intressanta siffror:

PeKa (mästarna) Omsättning 2.4 milj kr, Löner 1.3 milj kr

Kouvot (topplag) Omsättning 1.9 milj kr, Löner 1.3 milj kr

Topo (mittanlag) Omsättning 1.2 milj kr,  Löner 0.6 milj kr

HBA (RIG mots)  Omsättning 0.9 milj kr, Löner  0.0 milj kr

Nämnas bör att resekostnaderna i Finland är försumbara. De flesta lag ligger inom några timmars bussresa förutom Vimpelin Veto som ligger norr om Vasa. Övernattningar förekommer nästan aldrig under grundserien. De flesta lagen har 2 – 3 utländska spelare.

Godmiddag