SDF:en kan försvinna helt…………

Jag fick härom dagen höra något som oroar mig och det är att SDF:en inom basketen alltså special distriktsförbunden kanske helt kommer att förlora sitt inflytande om de nya ideerna inom SBBF går igenom.

Kanske försvinner SDF:en helt.

Utredarna föreslår att SDF:ens rösträtt försvinner och i stället blir det alla föreningar oavsett serietillhörighet som får var sin röst. Skrev jag.

Jag fick genast detta svar från Fredrik Joulamo

Din senaste blogg är felaktig, eller du är felinformerad rättare sagt. Det förslag som ska röstas om i vår ger varje förening rösträtt, men BDFens röster är kvar. Och det ligger inget förslag någonstans om att ta bort BDFen.

Det låter som utökad demokrati men om 90% av alla föreningar inte har personal och inte har tid att följa med i debatten och inte åker på årsmötet för att rösta då blir det fel.

Om så blir fallet då kan vem som helst räkna ut att eftersom 60% av alla föreningar/aktiva finns i Mälardalen så kommer besluten som tas knappast att gynna Norrland.

Seriesystemet tror jag blir det första som man då tar tag i och kanske gör man om till regionala serier. De bästa lagen tar sig vidare till ngn form av slutspel.

Vi i Norrland (Norr om Dalälven)kommer att få spela mot varann och det tycker inte jag är helt fel till en div 2 nivå men de stora föreningarna i Luleå, Umeå och Östersund vill nog helst fortsätta att spela fler s.k ”värdematcher” mot bättre motstånd än det man får av att möta lag från Norrbotten, Västerbotten och Mellan Norrland.

I min värld borde man göra tvärt om och i stället satsa på anställda konsulenter i varje SDF som har till uppgift att sälja basketsporten runt om i varje distrikt.

En konsulent skall hjälpa till med att få igång träning, starta nya basketföreningar, göra skolbesök, få igång skolturneringar. Styrelserna kan sköta pappersarbetet.

Men nu lite kuriosa 

Fick i måndags höra att Tom Andreassen 55 år hade spelat runt 20 minuter med sin moderklubb Jokkmokk när laget mötte BC Luleå i div 2 Norrbotten. Det tycker jag vore värt ett reportage i NSD.

Tom Andreassen värvades till KFUM Skellefteå under Skellefteås storhetstid i basket. Han var en ”tung post spelare” med ett hyfsat halvdistans skott som bidrog en hel del till Skellefteås framgång på hög nivå.

Lars Mikkelsson har under många år varit en stor spelare , coach och ledare i Jokkmokk. Han har en son som heter Joar 26 år, som jag tycker borde ha fått chansen i SBL för flera år sedan men det kanske inte är för sent.

I söndagens match öste han i 47 poäng med sitt sedvanliga hög procentiga och kluriga spel. Han skulle ha passat bra idag in i BC Luleås ”fria spelstil”.

Lilla Jokkmokk håller stilen med div 2 lag. Man har haft några mellanår men sedan ett antal år har man återigen ett lag i div 2 herr till skillnad från många andra klassiska Norrbottniska basket orter som Kibas/Kiruna, Kalix, Överkalix IF, Övertorneå SK, Polcirkeln/Juoksengi, SK Gränsen/Hedenäset, Boden BK, som verkar ha somnat in helt när det gäller div 2 lag. En hyfsad ungdomsverksamhet finns i Kalix och Boden.

Godmiddag