Luleå fick de svar dom önskade och SBBK fick huvudbry

Jag tar av mig kepsen för Nazrollah, Bardagji och Murat för en riktigt bra domar insats i Cup matchen mellan Södertälje och Luleå. Lite missar då och då står alla ut med bara man dömer båda lagen på samma sätt då är det rättvist.

Södertälje staben tyckte tydligen annorlunda. Då kan det vara bra med några objektiva ögon 75 mil från matchen, som alltid granskar även domarna med Argus ögon .

Det är för det första inte bra med en kommentator som är så hemma favoriserande i stream sändningen. Han var uppenbarligen deppad i sista perioden när Södertälje inte hängde med.

Det uppdraget måste skötas mer professionellt även om sändningen sköts av hemmalaget- tycker i alla fall jag.

Alla som är insatta i SBL dam vet att Åström, Claesson, Stern och Lundqvist alltid spelar försvar på gränsen och att dom förtjänar foul ofta. Dom spelar helt enkelt ofta för tätt i anfallarens cylinder och använder  händerna för mycket. 

Sundberg säger i LT.se att ”ingen har kommit för att få se 60 straffkast” och det kan väl stämma men ”som man sår får man skörda” det måste coach Sundberg ha klart för sig.

Om spelarna har fått direktiv att spela så nära och med så mycket handkontakt då måste man räkna med foul.

Eldebrinkarnas kvalitet i skyttet är inget nytt så poängskörden förvånar inte.

Däremot skulle nog ett spelsystem som lyfter fram duktiga poänggörare som Claesson, Åström och Lundqvist inte skada. Nu går ju allt genom tvillingarna och Halvarsson.

Övriga spelare i laget fick knappt låna bollen. Det blir för lätt att försvara och för trist för medspelarna att spela.

”Södertälje är ett landslag som kan slå många länder i Europa” sade en basketexpert för en tid sedan. Han spådde att SBBK kommer att köra över allt. Vilket otroligt ogenomtänkt och okunnigt uttalande.

HOOPS skrev redan i våras att det inte blir ngn walk in the park för Södertälje om inte Södertälje köper in power under korgarna och inte kan man matcha några landslag ute i Europa med nuvarande besättning.

Undrar vad experten tänkte efter att Norrköpings inte alltför starka lag pressade Södertälje in i kaklet förra helgen. Efter torsdagens torsk mot Luleå har det varit tyst från experten – vad jag vet. 

Nuvarande spelstil och roster kommer inte att räcka till SM Guld. Luleå gjorde ingen toppmatch men vann. Jag tycker att Sandberg & Nilsson coachade bort Sundberg. 

Överraskningen med 1 – 3 – 1 zonen gav direkt 2 TO och skapade kaos. Bytet till 2 – 3 zon efter Sundbergs timeout likaså. Södertälje var inte redo för det. Södertälje är dessutom för små.

Luleås NVN (Nyström, Vesterberg, Nyström) har Södertälje problem med. Dom är långa dominerar nära korgarna i försvar och sätter treor i anfall.

Södertälje saknar detta helt för närvarande och det är den stora skillnaden – tycker HOOPS. Luleå fick dom svar dom önskade och gav SBBK rejält med huvudbry.

Jag tippar att SBBK innan februari tillför en kanske två amerikanska power forwards för nu har man fattat att Luleå kommer att ge dem en fight. Kanske finns det fler lag som kan straffa SBBK.

Jag är även ganska säker på att även Luleå plockar in en amerikansk 3-4:a för att vässa laget innan de avgörande matcherna  på våren. Jag skall försöka att se Luleå – Södertälje live uppe i Luleå efter årsskiftet.

Som kuriosa i sammanhanget noterar jag att både Halvarsson och Vesterberg gör samma hoppsa stegfel som tidigare ofta när dom får bollen. Dom hoppar till innan dom agerar. Det är stegfel men av någon underlig anledning så blåser inte domarna på det.

Godmiddag