Vem vågar bryta mönstret i spelet ?

När BSKT i söndags spelade mot Köping hade Curry lekstuga med BSKT´s man man försvar. Eftersom försvarsspelet var så aggressivt så hann man inte hjälpa den som spelade försvar mot Curry. Med lite styrning åt ett håll hade man kanske kunna neutralisera honom lite. Kanske försökte man utan att det syntes.

Jag som är en pensionerad coach satt och väntade på zonförsvar för att stoppa blödningen men den kom aldrig. Jag misstänker att det berodde på att BSKT helt enkelt inte hade hunnit träna på hur deras zonförsvar skall fungera. Det måste vara förklaringen.

Det är nya tider vi lever i idag på alla fronter.

De unga coacherna vågar inte slänga upp en 2 – 3 zon eller gud förbjude en 1 – 3 – 1 i några minuter bara för att bryta mönstret. Det krävs flera timmars drillning så att alla spelare är inprogrammerade hur dom skall röra sig så att dom kan göra det i sömnen innan man kanske vågar.

Jag tycker att det är en svaghet i dagens coachning men ingen lär hålla med mig.

Jag ser även att BSKT spelarna följer lagets spelsystem så slaviskt så att motståndarna på icke bollsida kan fuska i försvaret eftersom dom redan vet vad som kommer att hända härnäst.

Scoutingen av motståndares anfall är idag så sofistikerad och så exakt att man kan förstöra mycket av lagspelet om motståndarna spelar ”äckligt disiplinerat” i anfall.

Visst vore det bättre om spelarna vågade bryta mönstret när dom ser att läge finns ? Jag tror att det är de lag som har spelare som kan improvisera och coacher som tillåter det som blir mest framgångsrika i år.

Läser att de amerikanska WNBA stjärnorna har bestämt sig för att inte åka till Ryssland och spela basket förrän Griner blir frisläppt. Det låter ju bra men sanningen är den att de har redan tjänat så många miljoner dollar både i Ryssland och de senaste åren även i WNBA så de behöver inte åka.

USA Basketball tog direkt efter den sista WNBA finalen ut laget till VM. Det blev bara tre spelare från WNBA vinnarna Las Vegas nämligen Grey, Plum och Wilson. Finalmotståndarna Conneticut fick med två Jones och Thomas.

Jag hade tagit med Diggins- Smith (Phoenix M). Hon borde ha varit med men hon spelade inte de sista matcherna i grundserien pga personliga skäl så det kanske är därför hon inte togs ut. Diggins-Smith är en suverän försvarare och atletisk avslutare. 

Godmiddag