”Blir det fågel eller fisk i år också”

Tapio Joulamo har rätt. Många i Umeå har fortfarande inte kunnat smälta sveket mot damelit basketen. Nedläggningen av A3 kommer att sörjas länge av inte bara mig själv utan även av många fler. Man berättade inte för någon utåt om planerna man lade bara ner och lade på locket.

Både Jonte Karlssons och Tapio Joulamos krönikor hade mellan 1300 och 1500 besök. Kul att kunna bjuda dig som är läsare på deras breda kunskap.

Har BSKT någon chans alls mot finska Karhu Basket på måndag det är frågan. Karhu Basket från den lilla orten Kauhajoki (13 000 innevånare) en dryg timme söderut från Vasa har vunnit de finska mästerskapet de senaste två säsongerna och skall snart spela kval till Champions League.

Lagets bästa finska spelare playmakern Kantonen med imponerande 198 cm kommer inte till Umeå eftersom han spelar EM just nu med det finska landslaget. Däremot är både Dolench och Kaukainen med som också tillhör den finska bruttotruppen.

Inför säsongen råkade Karhu ut för en stor jobs post. Centern Simeon Carter som var stor bidragande orsak till fjolårets guld skadade sitt knä före avresan till Finland. Laget tvingades att byta center. Ny spelare är Theo John på 206 cm med bakgrund på respekterade Duke University.

Karhu har även guarden Cameron Jones, forwards i Lee Skinner och Jeffery Crocett (i Södertälje i fjol). 

Guarden Eero Innanmaa tränade en vecka i Umeå hallen i maj då han besökte sin flickvän som spelar i UIK. Jag fick tillfälle att prata med honom och då berättade han att laget blir mycket starkt till säsongen.

Han visade även en bild på den hall som den lilla staden höll på att bygga för basketen. Det var en imponerande modern hall med bra sitt platser för 3 000 åskådare. Jag har kollat deras hemsida och de billigaste årskorten kostar nära 3000 sek. Nära 6000 på courtside. Det är andra bullar.

Vad har Umeå BSKT att komma med i år ? 

Ärligt talat så vet jag inte eftersom Umeå Sporthall (UEA) har varit stängd sedan början av juni för byte av parkettgolv. Ingen har kunnat träna där på hela sommaren.

Lagom till starten på ”industri” semestern så var det nya golvet på plats men därefter hände inget på fem veckor. Det blev faktiskt nästan hela tre (3) månaders stängning av stadens enda riktigt godkända basketplan. 

Återigen blev det komplikationer i samband med målning och lackning. Så har det varit de två senaste gångerna som man har bytt golv. Finns det verkligen ingen manual för hur man gör detta ? 

BSKT har tvingats träna 3-4 veckor i hallar som saknar rätt underlag och med obalanserade tak hängda korgar  

Undrar om detta hade kunnat hända B-löven. Dålig isyta att träna på och målburar som är tunna och skramliga eller UIK på grusplan och med skraltiga målburar.

Inför träningsmatchen på måndag hinner BSKT med ett förmiddagspass på måndagen innan det är matchdags kl 16.00 mot finska mästarna. Vi får hålla alla tummar på att de som har lackat golvet på fredag och lördag har lyckats så att det inte blir fiasko.

Om golvet är halt då går det inte att bedriva elitbasket på den ytan. Om ett basketgolv är perfekt då kan du höra gnisslet från skorna när spelarna förflyttar sig framförallt i sidled.

Hur bra blir då BSKT i år ? Ingen aaaaning. ”Blir det fågel eller fisk i år också ”

Jag inte sett mer än 30 minuter för några veckor sedan och 20 minuter den 29 augusti och noterade då att Jefferson verkar ha en bra skotthand, Welle är bättre tränad i år än i fjol i augusti, att Butler återigen har kommit till Umeå med för många extra kilon. Han kommer i form tidigast i december. 

Om jag hade varit sportchef då hade Butler fått åka hem i augusti när han landade. 

Bröderna Hansson ser vassa ut. Czerapowicz imponerade mest på mig när jag såg dem i mitten av augusti men nu verkar han vara ur spel med en stressfraktur. Dunston anlände nyligen så han har jag inte sett på plan.

Nykomlingarna i BSKT är nog chockade efter ankomsten för så mycket och så intensivt som Umeå BSKT tränar har dom nog aldrig gjort tidigare. (Jag vet hur dom tränar även om jag inte har varit där i år) De tre musketörerna från Spanien håller definitivt laget på tårna.

Risken är att det blir slitage på truppen med så mycket träning. Det gäller att hålla balansen.

Det blir spännande att se både Jämtlands och BC Luleås nya skapelser. Helt nya jänkare i båda lagen förändrar spelet. Tromsö har jag inte sett på 10 år. Då var dom också i den norska ligan. Eftersom dom håller till på den nedre halvan i den norska ligan så är dom kanske något svagare än BSKT.

Lite trist är det nog för många att BSKT spelar kl 16.00 på måndag mot Karhu för då jobbar ju nästan alla vuxna i Umeå och dom som går på gymnasiet slutar ofta runt 16.00. Det blir knappast någon rusning till någon match men lite nyfikenhet borde det finnas på nykomlingarna. 

Under innevarande helg har landets elitdomare sin upptakts clinic där man får riktlinjer för hur man skall döma under säsongen. Det skulle vara intressant om man redan på söndag kväll skickar ut direktiv och riktlinjer till framförallt alla SBL lag som är inne i träningsmatchandet.

Matcherna i Umeå under måndag till torsdag kommer att dömas av SBL domare. Det blir också spännande att se hur de kommer att döma och bedöma.

Vad kommer domarna att titta särskilt på i år.

Vilken typ av handchecking kommer man att blåsa foul på ? Är Arm checking tillåten ? Hur kommer domarna att bedöma inside försvar ? Är påspringning av en spelare osportslig foul när man inte sträcker/slår efter bollen ? Får man springa på och tackla playmakern ? Kommer man att tillåta trash talk i år också trots att det är emot spelets ide och uppförandekod ?

Till sist: R.I.P Isaac ”IKE” Person

Godmiddag