Jag knäpper mina händer och hoppas på högre makt

Så här uttalade sig finska ast. coachen Larkas på Basket.fi inför matchen:

”Sveriges bästa kvalitet finns på bakplan. Dessutom har laget ett par bra stora. De spelar långsamt och gillar att organisera sina anfall i fred. Sverige är ett utmärkt lag om de får spela i egen takt och stil. Vårt jobb är att sätta press på bollen, spela alla situationer hårt och tvinga de svenska spelarna ur sin komfortzon. Vi har ett bredare lag än motståndarna för att klara av den uppgiften”.

Klockren taktik som fanns att läsa på det finska förbundets hemsida två dagar före matchen.

Såg inte Sverige det komma ? Finland dödade Håkansson, Borg och Gaddefors. Det var tillräckligt. Tyvärr hade svenska coach staben inget för mig synbart motdrag. Är det så nuförtiden. Man måste ha tränat på en sak en längre tid för att våga testa plan X ?  Jag tycker att det är dålig coachning.

Jag hoppades på att Markusson skulle få spela med Birgander nära korgen och att Sverige skulle gå för ett hederligt djupspel som plan B men icke. Plan B var att attackera när dom spelade aggressivt.

Degernäs är den enda”sprattel gubben” vid sidlinjen. Är det ingen som bryr sig ? är det så vi vill ha det i Sverige ? Jag har nu sett tio VM kvalmatcher på 2 dagar och ingen hoppar omkring som en hejaklack ledare som Degernäs med näven i vädret när man lyckas med en trea. Jag tycker att man borde använda Riipinen eller Källman i stället som front coacher. Spelarna behöver inte DEN energin.

På söndag är det dags för Slovenien som hade 30 – 8 eller ngt sådant mot Kroatien efter första perioden. Sverige kan inte stoppa Doncic hur dom än gör så jag skulle bjuda dem på zonförsvar och tvinga dem till så pressade anslut som möjligt. Om Sverige spelar man man då kommer dom att förnedra oss.

Med en zon och dom stora killarna inne så borde Sverige plocka ner 5-6 returer av 10 skott och det tror jag ger ett bättre resultat än om laget spelar man man. 

Lettland visade att dom är ett land på G igen. Hemmavinsten mot ett starkt Serbien var imponerande och gav dem god chans till avancemang. Den Italienska coachen Banchi är populär. 

Att döma av serbiska spelarnas miner och kroppsspråk så var dom inte lika nöjde med sin coach Svetislav Pesic 72 år. Jag tror att man skall sluta coacha på elitnivå nu för tiden när man blir gammal. Erfarenhet och respekt från spelarna räcker inte långt numera – inte ens i Serbien.

Coach Igor Milicic som coachar Polen gjorde iaf allt som stod i hans makt för att vinna mod Israel med 90 – 85 efter OT. Trots 8 poängs underläge med en dryg minut kvar lyckades han få bollen i rätta händer och kvittera på buzzern och vinna i OT. 

Den sympatiske coachen i Israel Guy Goodes var besviken när slutsignalen gick för matchen var hans men några naiva beslut från bl a storstjärnan Pniini kostade honom matchen. Jag tror att Israel definitivt hade tagit matchen om dom hade låtit guarden Blatt skjuta lite fler skott. 

Milicic coachade så intensivt så att hans vita skjorta var genomblöt, man kunde faktiskt se svettdropparna falla från skjortan under timeouten. Han hade inte bara plan B utan även C och D och han hoppade inte runt som en sprattel gubbe.

Island är klaraför den andra omgången efter en triller vinst med 67 – 66 igår natt mot Nederländerna. Matchstart 22.00. Nederländerna (är det inte Holland) såg klart starkare ut och hade +15 men Island kom tillbaka genom jätten Hlinasson och blixtsnabba guardattacker. Kul att se. 

Den grekiska coachen Thanos Niklas som gjorde ett så bra jobb i Helsingborg i fjol hörde av sig igår och meddelade att han har fått jobbet som coach för Olympiakos. Han informerade också att V Louka inte kommer att spela med dem. Olympiakos försöker att kvala in till Euroleague. De ryska lagen är borta men han inser att det blir svårt i alla fall.

3 miljoner flickor och 4 miljoner pojkar spelar High School Basket i USA. Dessa fakta presenterades i veckan i samband med en WNBA match som jag tittade på. Du fattar att det finns underlag. Du förstår hur många som står i kö för att ta en plats i varje basketlag. 

Det är nog bara äventyr som lockar de flesta från Sverige som åker över för att försöka få speltid på college.

Just nu sörjer jag inte beskedet om A3 även om det är trist och jag bryr mig inte heller om landslaget. I stället knäpper jag händerna och hoppas på att det finns högre makter som hjälper en basketvän till mig över sin svåra sjukdomskris och blir frisk igen.

Godmiddag