Dags att testa en ny spelform i SBL herr igen

En banderoll med texten 

Invest in Women visade herrligalaget Umeå BSKT upp i halvtid vid den tredje kvartsfinalen mellan A3 och Alvik. Vad jag vet har inget annat herrlag i någon sport tagit det steget för damidrotten. 

”Invest in us” hade varit ett smart drag

Jag hoppas att banderollen innebär att herrlaget får mer respekt och betydligt fler sponsorer för sanningen är den att Umeås dambasketlag A3 har en betydligt större budget än vad herrlaget har. Enligt vad jag erfar så tjänar proffsen i A3 dubbel mer per månad än vad herrarna gör.

På söndag spelas den första semifinalen

mellan Luleå BBK och A3. Om A3 skall ha någon som helst chans att ta sig till final då behöver man skrälla i match # 1.

A3 truppen är försvagad pga Asoro´s skada. Det räckte mot Alvik att gå runt på sju spelare men det räcker knappast mot Luleås frenetiska press med konstant kropps och handkontakt. Luleå har råd att offra några spelare på att nöta ner A3´s speluppbyggnad. Tanya Pages säkra bollbehandling är saknad idag.

Jag har svårt att förstå

varför Östersund gick med på att börja med två bortamatcher mot Norrköping. Kan det vara så att kassakistan börjar vara tom så här i slutet på säsongen. 

Igår blev det klart att Uppsala och Kalmar

får ta steget upp i SBL till kommande säsong och det är kul men……..frågan är om SBL ledningen har tänkt fortsätta med fyra (4) matcher mot varandra i grundserien. 

Säsongen 21-22 var det nio lag

i SBL herr och 32 matcher varav många ganska ointressanta eftersom slutresultatet var i stort sett klart före uppkast.

Det skulle innebära 40 matcher 

om man skall spela på som vanligt med 11 lag och det anser i alla fall jag vara projekt Ebberöds Bank och för många inte så intressanta matcher.

Det är dags att testa en ny spelform igen

En rak dubbelserie med hemma & borta, alltså 20 matcher i grundserien. Under perioden 16/9 – 20/12 spelas 15 matcher och mellan 9/1 – 31/1 resterande 5. Ett vettigt upplägg för att dessutom ge elitspelarna lite julledigt för rehab och återhämtning. Jag tror att vi skulle få en bättre liga pga det.

Förbundet medverkar dessutom till att lag kan spela två matcher på samma långresa om lag så önskar. Om SBBF kan godkänna 2H, 2B, 2H osv i playoff då är serielunken inget undantag.

Efter den 1 februari startar Fortsättningsserie A för de sex bästa lagen som redan här är klara för 1/4 finaler. och Fortdättningsserie B för lag 7 – 11. Alla lag möts hemma och borta. 30 matcher för serie A och 28 matcher för serie B. De två bästa lagen i SB till kvartsfinal mot lag 1 och 2 från SA. Slutspels start precis som idag i mitten på mars.

Resultatet skulle bli

jämnare och mer intressanta matcher (värdematcher) för alla lag och lite bättre ekonomi dessutom.

Godmiddag