Nykomlingarnas frenesi och entusiasm är härlig att se

Jag ägnade 3-4 timmartill att titta på några matcher i SBL Dam på lördagen och det visade sig att Borås mot Alvik blev en av de trevligaste. Borås spelar med nykomlingars frenesi och entusiasm. Dessutom har dom Wade som är väldigt bra på returtagning och det är viktigt i damligan.

Borås kör på i full speed som ett ungdomslag och det är bara att inse att om skotten sitter då är dom med.  Mot Alvik var det lika men så missade dom närskott 4 ggr i rad de sista fem minuterna och då var matchen förlorad. Alvik är effektiva när det krävs.

Eos visade upp ett riktigt fin samspeläven mot Wettarna och den här gången med ett renare försvarsspel. Det var jämnt till paus men sedan gled man iväg till en lätt vinst. Jag har skrivit det förut. Eos är alltid bra i början på säsongen. Om dom vinner blir dom ännu bättre. Amerikanskorna är vassa.

Jag hoppade över Norrköping mot Helsingborg eftersom jag var säker på en seger för Norrköping utan större kamp. Kollar in Norrköping lite bättre nästa omgång.

Jag skrev i HOOPS att Visby har ngt på gång men jag blev tveksam när dom föll så stort mot Luleå.

Visby är just nu inte så bra som jag trodde att dom skulle vara. Uppsala är bättre än i fjol men ligan är bättre så dom får det svårt i år igen. Slutspel blir det knappast som jag skrev i tippen.

Luleå mot Högsbo orkade jag titta på i en och en halv period sedan fick det räcka. Luleå blev alldeles för överlägsna när dom fick spela så aggressivt försvar mot Högsbo i första halvlek. Det var för mycket händer och knuffar utan avblåsning. Högsbo ”fick inte spela” anfall pga det. 

Det märkliga var att det var Högsbo som fick alla foul de första 15 minuterna. Att Fredriksson inte agerade och krävde ett allvarligt snack med domarna förvånar mig.

Luleå matchen dömdes av Persson och Jucevicius. Dom är dom enda domarna som inte får godkänt den här dagen. I nästan alla övriga matcher var det många nya domare som gjorde sitt bästa för att följa regelboken. Det hedrar dem.

Inledningen av SBL dam måste vara en total chock för Södertälje och Sundberg.  Östersund är en vass nykomling det visade dom i premiären då dom stundtals spelade ut Uppsala och det blev samma visa mot Södertälje. Kul. Jag ser fram emot 23 oktober då Östersund kommer till Umeå.

Att Mark skulle kunna straffa A3 det skrev jag om i fredags och det baserar jag på att Mark spelade bra mot Alvik och att jag tycker att A3 är i usel form.

A3 har spelat sju matcher inför Mark matchen och det syns tydligt att orken saknas. Man drar ner på tempot när man egentligen borde kunna springa. Periodvis så spelar A3 bra men sedan tar bensinen slut. Precisionen blir dålig och då klarar man inte heller av att spela sitt strukturerade spel. 

BSKT kämpade väl mot Södertäljemen sköt alldeles för illa i första halvlek. Med lite mer normalt skytte på de öppna skotten hade man tom kunnat vara i ledningen eftersom SBBK inte spelade särskilt bra. 

Matchen startade som vanligt i Södertälje med att domarna inte blåser något på hemmalaget. Gästerna däremot åker på den ena petiga avblåsningen efter den andra.

Till skillnad från Fredriksson så regerade Balibrea och det mycket starkt. Han tog ett rejält engagerat snack med Kalpakas och budskapet gick fram. Efter det så dömde domarna på ett helt annat sätt – fråga Södertälje.

BSKT hade inget att hämta mot Södertäjes All Star Team när dom skärpte sig efter pausvilan. Södertälje tog i och avgjorde matchen men slappnade sedan av och då kunde BSKT hyfsa till siffrorna. En godkänd match av BSKT även om några spelare inte kom upp i nödvändig nivå.

Både Dickerson och Butler var OFF i första halvlek. Tänk om dom hade kunnat prestera då som i den andra.

Noterade idag att SBBF´s nyhetsblad har länkat till HOOPS idag. Kul tycker jag. Nu får lite fler kanske upp ögonen och får höra att basketen i Sverige hade mycket större bredd på 70 och 80 talet och att det genererade många fler bra basketspelare än idag.

90 och 00 talet var en stor kick och framgång för herrarnas basketliga som levererade bra basket och då även i Stockholm och Göteborg vilket bidrog till den mediala succén. Även damernas ELITSERIE var bra på den tiden. Minst lika bra som den är idag.

Spelarna i dagens basketligor är bra men enligt mig spelades ändå bättre och mer underhållande basket på den tiden. En stor faktor i sammanhanget är fysiken. Alla var konditions tränade på den tiden. Det är inte dagens basketspelare. Det spelade både snabbare och bättre basket då det vet jag för jag har upplevt det live. 

Godmiddag