Kostnaderna ökar och risk finns att nivån på damligan blir sämre

Jag vet inte om du har hört tala om BC Nokia. Det är en förening i en mindre stad med fina baskettraditioner strax utanför Tammerfors, Finland.

Jag nämner BC Nokia därför att dom har gjort något väldigt ovanligt i år.

Laget har i den finska herrligan spelat 1 – 3 – 1 zonförsvar hela säsongen och lyckades trots det vinna 11 matcher och ta sig till kvartsfinal.

Det förvånar mig att så få lag vågar spela zon och framförallt 1-3-1.

Väl framme i kvarten skickade dom hem tre av sina amerikanska spelare och spelade med bara en utländsk spelare. 

Undrar vad det skulle blir för reaktioner i Sverige om något lag gjorde på det viset. Jag tippar på diskvalifikation och uteslutning. I Finland hände ingenting. Det ansågs som deras beslut.

Till råga på allt lyckades dom med konststycket att vinna den första kvartsfinalen mot Kauhajoki men sedan blev det fyra raka och exit.

Det som är anmärkningsvärt med basket i Finland det är att de flesta elitlagen kommer från mindre orter med ganska små folkmängder. 

Förklaringen är den att i storstäderna är det hockeyn och till viss del fotboll som dominerar och tar 90% av alla ekonomiska muskler men på mindre orter finns det muskler för ett basketlag men sällan två. Basketlaget blir inte sällan ortens lag och ALLA företag ställer upp.

I den finska herrfinalen kommer småstäderna Kauhajoki (13143 innevånare) och Salon Vilpas (53000 innevånare) mötas. Kauhajoki är i final för tredje året i rad. 

Storstadslagen med mycket större ekonomiska muskler Helsinki Seagulls och Tampereen Pyrintö slogs ut i semifinalerna.

I damfinalen är det Helsingfors lagen Peli-Karhut och Tapiolan Honka som möts. ”PeKa” som dom kallas är favoriter efter att bara ha förlorat en enda match under säsongen. ”Honka” hade fem förluster. 

Norrköping ”förlorade på ett snyggt sätt” mot Nässjö i tisdags. Det var väldigt tydligt att man gärna fick Köping som motståndare i kvartsfinalen.

1 timme och 37 minuter i buss är att föredra före flyg och övernattningar i Umeå.

Det förekom nästan ingen normal matchkontakt alls under matchen så det var ett lättdömd match för de tre domarna.

Och så är det klart med 14 lag i damernas basketliga nästa säsong.

Det är helt ok med mig om föreningarna tycker att det är bra. För Luleå och A3 innebär det en kostnadsökning runt 100-150.000 kr minst. 

Det är stor risk att det innebär en kvalitetssänkning med ytterligare 20-30 unga svenska spelare som skall platsa i ligalagen och troligtvis färre utländska spelare.

Kanske kan det innebära att de utländska spelarna kommer att hålla högre kvalitet än vad vi har sett under de senaste fem åren.

Godmiddag