Sanning eller konsekvens

”Konspirationsteori eller sanning” var nsd.se bloggarens rubrik på gårdagens alster. Han funderade om det verkligen stämmer att alla ogillar Luleå runt om i basketsverige.

Jag kan intyga att det är en ganska vanlig åsikt åtminstone söder om Daläven. 

Föreningarna i Umeå gillar Luleå och alla bra matcher vi brukar få däruppe.

I år blev vi tyvärr utestängda från alla ungdomsserier men vi håller tummarna och hoppas att suget efter matcher även mot Umeålagen vaknar igen efter pandemin.

Jävla Luleå. Jag har hört det måååånga gånger söderifrån sedan jag började skriva HOOPS bloggen 2014. Många hör av sig och har åsikter om Luleå. De hör av sig om min blogg men även om alla mina kollegors alster och deras åsikter om dom vågar ha någon.

Det finns flera anledningar till denna avundsjuka eller säg hat. Givetvis att spelarna i Luleå har det bättre förspänt än nästan alla andra både lönemässigt och faciliteterna men det är inte bara det.

Det som är värst det är att nästan alla vet att dom alltid åker på en förlust uppe i Luleå. Luleålagen BCL och LBBK spelar alltid som bäst på hemmaplan och då särskilt när dom har sina 1500+ på läktarna och apbergen på plats som kan sätta press på domarna.

Jag vet att det finns spelare som hellre klämmer fram en ljumskskada eller en maginfluensa för att få stanna hemma och slippa ta flyget upp till Luleå.

Jag vet också att det finns en liknande inställning mot A3. Namnet Udominate (you dominate)störde många söder om Dalälven och när det visade sig att man hade ekonomiska muskler att köpa ihop ett nästan helt professionellt lag då blev avundsjukan och hatet bara större. Guldet som A3 vann år 2019 var inte välkommet runt om i Sverige. Nästan alla ”utom de närmast sörjande” höll på Högsbo. Nog om detta.

Omar Krayem tillbaka i BSKT. Krayem är en Guard som kan skapa sitt eget skott och bryta ner försvarsspelet vid P&R spel. 

Balibreas spanska Side to Side anfall får helt plötsligt en annan dimension som kommer att skapa nya problem att ta hänsyn till för alla lag. 

Om vi dessutom adderar Germain Jordans specielle connection med Krayem så kommer BSKT bli ett betydligt mer svårförsvarat lag snart. Jag går redan så lång så att jag tippar att Krayem blir kvar resten av säsongen.

Det enda som oroar det är att både Jordan och Krayem är ärrade basketproffs som har spelat på hög nivå under de senaste 7-8 åren med minst 60-70 matcher per säsong i kroppen eftersom dom har spelat vidare när ordinarie säsong har tagit slut i det land dom har spelat. 

Tiden för rehab har ofta varit kort, men pandemin har inneburit en ovanligt lång tid för rehab och uppbyggnad. Det är bara att hålla tummarna och hoppas på att dom håller ihop. Basket kan dom båda spela.  

När jag skriver detta är det 4 timmar kvar till matchen Sverige vs Nederländerna. Matchen är en 50/50 match. Nederländerna omöjliga att bedöma mer än att dom liksom Sverige har slagit Turkiet i kvalggruppen och det är starkt. Basketen har utvecklats oerhört i Nederländerna liksom i Belgien under de senaste 10 åren. Sverige får vara riktigt bra om de skall kunna vinna mot de orange.

Godmiddag