Bra med förändringar men A1 och A2 är helt fel.

Den 6:e april hölls ett telefonmöte med alla BLH klubbarna där man penetrerade olika frågor inför nästa säsong. Jag har snokat runt lite i landet och med några nyfikna frågor har jag lyckats att snappa upp lite intressant.

Ett nytt upplägg med en A1 och en A2 serie verkar vara det viktigaste just nu.

Jag är som du vet helt emot en ny A1 och A2 serie. En A1 med ”de 6 bästa lagen” från 19/20 gynnar bara dem i A1.

Klarspråk är: A1 lagen vill inte ”slösa pengar” med matcher mot ”de sämre A2 lagen”. De matcherna är ”icke värde matcher”.

Även Svenska Cupen verkar få stå tillbaka efter ett provår. Tanken var god men höga kostnader för matcher mot svagare lag har aldrig varit topplagens likör (se A1 & A2 planerna)

Vad jag förstår så är förändringar på gång även när det gäller vissa funktionärer som kostar massor av pengar. Man börjar inse att det är dags att dra åt svångremmen och det speciellt i vad som lär komma efter dessa tider.

Jag har länge fört fram att det är dags att gå tillbaka till två domar system. Min motivering är att det inte blåses mer i matcherna med tre domare utan snarare mindre. Domarna borde se mer med tre (3 ) domare.

Jag har inga fakta att visa upp men jag har faktiskt i dessa c tider tittat på många matcher med två domare och jämfört/räknat avblåsningar mot idag och min känsla är att tre (3) domare blåser totalt färre antal gånger idag.

Det finns säkert de som direkt kommer att hävda att basketen har utvecklats och blivit så mycket bättre idag så att man inte behöver blåsa lika ofta, men det håller inte jag med om.

Dagens fysiska ibland brutala spel i BLH borde i stället innebära fler avblåsningar men det händer inget. Visselpiporna avvaktar.

BLH kommer att fungera utmärkt med två domare igen. Fråga veteranerna Sharro, Klaar, Katic, Forsberg, Johansson m fl som har slutat. Jag tror att dom håller med.

Om Luigi la Monica kan döma Euroleague med sina 55 år då kan flera ”överåriga” domare  i Sverige göra detsamma. Kanske får vi någon comeback till hösten från någon av de duktiga veteranerna. Den comebacken skulle vara efterlängtad i alla fall av mig.

Kostnaden för en hemmamatch i BLH är en stor belastning framförallt när publiksiffrorna inte tar fart i ligan. Snittkostnaden för Umeå BSKT per hemmamatch är över 30.000 kr per match bara för domare och det är givetvis helt galet med tanke på publiksiffrorna.

Bara max 50% av lagen i BLH har publik som bär kostnaderna (domare, ordningsvakter, kommissarie, hallhyra, annonser, program, funktionärer)  m.m för en hemmamatch.

Även kommissariernas tid verkar äntligen vara över. Jag har tidigare hävdat att det befintliga systemet och kravet på att ha en licensierad och väl utbildad sekretariat personal innebär att kommissarien är onödig och så har det varit i många år redan.

De kontrolluppgifter som kommissarierna har haft kan lätt överföras på distriktens SDF och finansieras genom den höga avgiften för deltagande i serien, men det måste man väl redan ha tänkt på.

Under den nyss avslutade säsongen kostade kommissarierna 40000 kr för varje BLH lag.

Ordningsvakterna som kostar över 3000 kr/match kan också vara på väg bort. Det är i så fall verkligen på tiden. Motiveringen för att införa dem skulle jag vilja se. Om det beror på att någon hetlevrad från publiken har gått ner på plan efter en match och uppträtt illa mot domarna som ligger bakom det vet jag inte.

Jag tror att detta problem endast finns där restauranger finns. Min erfarenhet är att i de hallar där restaurangerna finns det är där glåporden mot domarna haglar som mest.

I de flesta kommunala lokaler är berusade personer och alkoholhaltiga drycker förbjudna så detta borde kunna undvikas redan vid entrén av resp. arrangör.

Om alla ovan nämnda förändringar blir verklighet då är det en besparing i storleksordningen minst 250-300.000 kr/säsong, som kommer välbehövligt och kan innebära att klubbarna i stället kan satsa på bättre förutsättningar för tränare eller att förbättra kvaliteten på laget.

Om man dessutom skulle skära ner till 27 omgångar i stället för 36, då skulle besparingen bli ytterligare närmare en halv miljon och dessa pengar skulle också kunna gå till högre kvalitet på organisation och spelartruppen.

Svensk basket skulle totalt kunna bli bättre än vad den är idag.

Jag är ganska säker på att de etablerade topplagen inte är särskilt positiva till förändringarna. De ser det som en devalvering av ligan men så blir inte fallet. De ser det även som ett ökat hot mot deras nivå när lag med mindre resurser kanske får råd att bygga starkare lag.

Ingen utomstående utanför basketfamiljen bryr sig. Jag hoppas att fler än jag kan se en positiv utveckling med dessa förändringar.

Genomför alla förändringarna och med en bantad grundserie.

Godmiddag