Kommer A3 igång till avslutningen av säsongen

Fredag 20 december, 2019

När det gäller A3 så undrar jag om inte Enjebo har lite bryderier inför juluppehållet. Jag tror att han inser att det inte räcker med Fontaine för att ta sig till final.

Radocaj togs in som en ersättare för Mershon men det blev hon inte. Varken som skytt eller som ledare. Personligen tyckte jag att hon var väldigt bra i början men formen och prestationen har dalat för varje månad. Hon är skolad i den serbiska skolan och passar inte in i A3:s spel enligt mig men hon kanske får vara kvar trots allt.

Fontaine blir en utmärkt förstärkning om hon kan prestera på den höga nivå som i oktober 2016 då hon var i Umeå och spelade med Wasserburg i Euro Cup. På träningarna har det sett ut sådär. Lite svårbedömt innan vi får se henne i skarpt läge mot Luleå den 15 januari.

Den verkliga key faktorn till finalen har Enjebo redan i laget men hon har ännu inte börjat att anstränga sig på matcherna. Du vet vem jag menar. Jag har tjatat om det hela hösten.

Jag har glömt när jag såg Brown riktigt bra en hel match senast. Mot Luleå för två år sedan i Euro Cup tror jag. Brown kan göra 25+ i varje match om hon bara får den attackroll som hon är bäst på. Idag är hon bekväm speluppläggare, gör jobbet, får många assists, slipper gnäll från coachen. Hon gör inte mer än det allra nödvändigaste.

Om du har lite tid nu under julledigheten då ska du titta på semifinal videos från Udominate – Sallén från april 2016 då ser du Brown när hon är som bäst. Kelly Grant fick ut max av Brown. UD var riktigt bra det året men Brown höll på att besegra UD alldeles själv. Någon sa att hon inte har det i sig längre men den personen har fel. Matcherna finns på youtube.com

I mina ögon så har A3 inte blivit bättre under säsongen . Jag vet inte vad det beror på. Normalt borde laget bli snabbare i alla aktioner samt mer tekniska. Jag kan inte se det. Jag tycker att allt går långsammare och mindre tekniskt. Taktiskt spelar laget bättre men…..Som man tränar så spelar man brukar man säga. Tränar man för slappt i A3 det är frågan. Inte vet jag.

Jag tycker att halva A3 truppen har ganska svag bollbehandling och det gäller även ett par av utländskorna. Nu är man mitt uppe i tävlingssäsongen, men det finns tid till att förbättra tekniken t ex under ett juluppehåll eller på alla förmiddagspassen.

Jag trodde att träningen av fundamentals skulle öka mycket mer med ast coach Haskell men så verkar det inte ha blivit. Det blir nog aldrig mer som det var med Ruzic vid rodret då UD tränade fundamentals med intensitet varje förmiddag och spelare med svag bollbehandling gick snabbt framåt. Kanske anser man att spelare som är professionella skall vara redo men så är ofta inte fallet.

Jag noterar att fyra av de utländska proffsen åkte hem redan i tisdags. Pelander och Fontaine var kvar till torsdag förmiddag. Det är bra att alla får chans till jullov några dagar för lite vila och återhämtning men två (2) veckor ledigt mitt under brinnande säsong är en risk. Hur många spelare är så seriösa att de håller formen under 12-16 lediga dagar.

A3 har vad jag förstår återsamling den 2 januari vilket ger dem två veckor träning tillsammans innan det är dags att ta sig an Luleå BBK på bortaplan. Kommer det att räcka för att komma i form till den matchen och Final Four den 25-26 januari i Luleå ?

En som också åkte hem igår var Lawson i BSKT. Det var verkligen dags. Han hade några bra veckor i början av säsongen men formen har dalat för varje vecka som har gått. Jag fattar att man har haft tålamod och hoppats att ”den troligtvis billiga EU spelaren” skall börja levererar stadigt.

Nu letar man troligtvis efter en motsvarande ersättare, som framförallt kan skjuta stabilare.

Girona mot Fenerbache i gårdagens Euroleague match blev precis den match som jag väntade mig. Ett laddat hemmalag startade med 10 – 0 och fick publiken att vakna till direkt. Fenerbacke är tillräckligt bra för att kunna komma igen och det gjorde man.

Fenerbache spelade tuffare och tuffare och stal boll efter boll och dominerade returtagningen i andra perioden och i halvtid stod det 28 – 40. Domarna hade en tuff första halvlek och buandet och busvisslingarna var öronbedövande mot dem när de gick ut till fikat.

När domarna kom ut igen hade bedömningen förändrats. Domarna pallade inte för trycket utan började blåsa petigt på Fener, men som tur är så var de riktigt professionella och kunde hålla sig från att tappa koncepten och vann med 57- 62. Ukrainskan Iagupova som knäckte UD för två år sedan i Gammliahallen var som vanligt vass med 28 poäng.

Godmiddag