Vad händer med lagsporten basketboll?

Av Jonte Karlsson

Har nu på höstregnens högsäsong ägnat en del tid åt att se och läsa om internationell basket. Det finns ju mängder att välja på och jag har varit på de flesta nivåer och botaniserat. Efter att ha läst LeBron James kommentar på twitter angående Lakers försäsongsresa till Milwaukee, så blev jag oerhört fundersam och kände mig nödgad att skriva några rader om egon samt avsaknaden av lagförståelse.

Egentligen började min fundering tidigare. Speciellt då det gäller NBA spelare som har en förmåga att uttrycka sig på en nivå som övergår mitt förstånd. Anthony Edwards i Minnesota Timbervolwes, en av de stora unga stjärnorna, gav i en intervju det famösa påståendet ”att ingen undantagen Michael Jordan under 90 talet hade någon färdighet/talang för att spela basket. Idag har alla det”

Som ni förstår så gick topplocket på flera av basketens största legendarer som gav uttryck för vad de tyckte. Se gärna följande klipp på Youtube. https://www.youtube.com/watch?v=me3vIJLX-LU&pp=ygUzMTUgbmJhIGxlZ2VuZHMgc2hhcmUgdGhlaXIgcHJvYmxlbXMgd2l0aCB0b2RheXMgTkJB

Vi har alla rätten att tycka men frågan är varför den nya generationen inte kan ge respekt åt de som var före deras tid? Anthony Edwards är dessutom en fantastisk basketspelare och erkänd av alla samt nybliven OS guldmedaljör. Med tanke på vad han tjänar samt hur mycket han hyllas undrar jag vad han vill med ett sådant här uttalande?

När sedan LeBron James går ut och ifrågasätter varför Lakers måste flyga till Milwaukee för en försäsongsmatch så häpnar jag. Detta är alltså en spelare som vissa anser vara den bäste genom tiderna, han tjänar en halv miljard om året och flyger alltid i Lakers (eller eget) privatjet, han lyckas få med sin egen son i sitt NBA lag (kanske inte att han platsar om vi skall vara ärliga) och så gnäller han över en flygresa som han inte vill ta för att han är trött! Dessutom på twitter så att alla kan läsa det. Detta twitter , med sin uppsjö av ”fake news”, förgiftar det samhälle vi för tillfället lever i. Bara idioten Trump, och några till,  har ju lyckats bli förbjudna att använda det alla andra tydligen är välkomna att nyttja.
Herre je vad LeBron sjönk i mina och många andras ögon. Men egon bryr sig om sig själv så det påverkar inget. De skall ju alltid tycka och anser att det är det viktigaste som sker i den värld där de befinner sig.

Det blir ännu lustigare med Edwards som i sin intervju säger att han inte kan prata om den tiden då han vare sig såg dem spela och än mindre var med. Ändå så fortsätter han och säger det han säger. En riktig knallkork i mina ögon.

Jag börjar förstå varför NBA spelet är som det är idag. De handlar inte längre om lag utan om individer och stjärnor. En stjärnstatus som svaga journalister hjälper till att bygga mer än någonsin tidigare efter som alla vill vara med den framgångsrike och det är sällan någon vågar/vill ifrågasätta det ”stjärnorna” säger.  I mina ögon en farlig väg att vandra…Om inte så kan vi ju kika på en del av de världsledare som finns i politiken idag?

Ni som läst mig tidigare vet att det var länge sedan jag slutade titta på NBA. Jag kan förstå att den yngre generationen har sålts in marknadsmässigt och inte har någon möjlighet att veta vad basketboll egentligen var för spel från början. Det är idag anpassat med regler och annat för att just vara en sport för de stora stjärnorna och det är vad de yngre känner till och då blir det som det blir. I en lagsport, i alla fall för mig, så är alla spelare viktiga samt delaktiga i om vinster skall inkasseras. Det är ”laget före jaget”! Vill du som egospelare hävda dig själv så tycker jag att du kan välja en individuell sport.

Nu kommer de yngre som läser att säga, jo den där gamla gubben är bara bitter. Det brukar vara standardsvaret till oss äldre bara för att vi inte tycker som den yngre egogenerationen. Men det är klart att om de yngre inte kan diskutera med de äldre samt acceptera andras åsikter så är ju kortet med bitterhet enkelt att dra! Bitterhet ligger inte för mig. Däremot har jag en mängd åsikter. Alla har ett val och det innebär att ”When you get older you either get bitter or better”

Så vill ni se på lagbasket, och i mina ögon, riktig basket så finns det mängder av bra europeisk basket med toppen Euroleague att kika på. Det är dessutom lätt att se de andra europeiska cupmatcherna samt de bästa inhemska ligorna. Där härskar fortfarande lagsammanhållning och lagspel samt givetvis klubbkänsla. Både för många spelare men framför allt för publiken. Att se inramningen till en match i Serbien eller Grekland slår allt som NBA kan producera. Anledningen är just passionen, kärleken och tillhörigheten för alla inblandade.

Jag som även följer SBL noga ser också tecken på att NBA attityden börjar mattas. Många av de amerikaner som denna säsong spelar här i SBL är lagorienterade och bra individer. Dessutom har många av de unga svenskarna en attityd som även den är klädsam där de inte ständigt pratar om sig själv (där finns det tyvärr avarter) och det gillar jag.

Jag vill gärna avsluta med att denna text är vad jag tycker. Det innebär, att jag inser att det finns fler svar än de jag ger och det accepterar jag. Det är vad som kallas demokrati. ”Egoism är en sjukdom som gör alla sjuka utom den som har den”. Låt oss komma ihåg det!