Domarnas agerande allt mer ifrågasatt på alla nivåer

Bedömningsnivåer och domslut är ett nytt ämne som dök upp på FB sidan Diskussionsforum för basketälskare.

Man hade varit och spelat Södertälje Open och upptäckt att de internationella domarna tillät kroppsfys men inte svenskt kladdande.

Efter inlägget så haglar kommentarerna och det är bra.

Jag undrar hur många av dem som kommenterar som har suttit på courtside på en SBL herr match i år och sett på nära håll vad de svenska SBL domarna släpper igenom och då särskilt i matcher mellan bra lag. Det är grisigt.

Det kan inte vara så att domarna inte vet vad som gäller men det verkar finnas en ”svensk standard” som någon har satt och det är den man följer.

Jag såg en Euro Cup dammatch förra veckan som dömdes av bl a en svensk elitdomare.

När en amerikanska var på väg mot korgen i höjd med 3 poänglinjen väljer en försvarare att springa fram och slå på amerikanskan för att stoppa attacken och få domaren att blåsa foul.

Den svenska domaren som stod alldeles bredvid händelsen tyckte väl att amerikanskan var så stor och stark så han valde att inte blåsa foul utan han lät henne dribbla vidare göra layup och 2 poäng.

Spelaren som tydligt foulade var givetvis riktigt förbannad och sprang fram till domaren och frågade varför han inte blåste foul. Inkast från sidan hade varit det rätta. Domaren bara tittade på henne och sprang vidare.

Alla borde förstå att domare direkt under elitdomar gruppen och även massor av ungdomsdomare ”tar efter och avstår från att blåsa” trots att överträdelser är tydliga när inte deras kollegor blåser.

Vi har hamnat i en ond cirkel i svensk basket och det krävs krafttag för att komma ur den.

Det finns bara en väg och det är en bättre handledning, utvärdering av matcher i SBL, videostudier, mentorskap, avstängning om man gör stora misstag, ursäkt från SBBF och SDF till drabbade föreningar. Det jag beskriver finns redan ute i basket Europa.

Åsikterna som kommer fram i Diskussionsforumet är så varierande så alla borde förstå att Sverige är ute på djupt vatten.

Ingen har riktigt koll längre. Toppdomarna i SBL dömer ”som dom vill döma” och det tragiska är att KLUBBARNA i SBL tillåter dem att döma som dom vill.

Domare som sitter på läktaren eller framför datorn/TV och streamar matcherna gör sin egen subjektiva BEDÖMNING om vad hen kommer att tillåta i nästa match hen skall döma. Så borde det inte vara. Riktlinjerna borde vara tydliga.

Jag ser nära 70 internationella matcher varje månad. Jag blir förvånad när en svensk domare dyker upp på planen.

Är de svenska FIBA domarna rädda att ta internationella matcher ? Håller dom inte måttet ? Är det för dåligt betalt ?

Godmiddag