Dags för ny policy i Umeå

Umeå FC åker återigen ur Superettan direkt och återigen får vi läsa i vk.se snyftarhistorier och bortförklaring varför man åker ur. Coronan får i princip skulden.

Umeå IK fick respass direkt igen trots massivt ekonomiskt stöd från de kommunala bolagen och näringslivet.

Thoren herrarna åker också ur trots professionell privat satsning bakom. 

Media verkar nu ha fattat att det finns ett systemfel någonstans och man börjar fundera på anledningen till de ständiga misslyckandena trots att både kommun och näringsliv tillför stora resurser till dessa lag.

Är det brist på kompetens inom fotbollen eller är det bara pengar som styr den sporten och hockeyn. Kan man inte hänga med om man inte har alla nödvändiga miljoner.  

Både UIK och UFC borde efter flera år en division under ha byggt upp förening och ekonomi så mycket så att de borde ha kunnat hänga kvar men icke. Det blev ett pinsamt magplask igen.

Min känsla är att de som styr skutorna både sportsligt och organisatoriskt inte har tillräcklig erfarenhet/kunskap för att klara jobbet trots de stora resurser som de har till sitt förfogande. 

Dom måste troligtvis ha mer pengar till förfogande så att dom kan köpa in färdiga etablerade spelare för ett nå resultat.

Utan de gigantiska resurser som Kenttä har till sitt förfogande så skulle det se annorlunda ut även i B-löven det är jag säker på.

Övriga framgångsrika idrotter i Umeå har inte i närheten samma ekonomi som hockey och fotboll och definitivt inte många anställda spelare och anställda tränare. 

Vi har två herrlag och ett damlag i högsta serien i innebandy. Basketen med herrlag och damlag i högsta serien. Volleybollen med damlag i högsta och badminton i elitserien som lag. Inomhus lagidrotterna överglänser med råge fotbollen och hockeyn.

Vi har framgångsrika individuella idrottare i flera sporter i länet men enstaka individer är enkla att hålla igång jämfört med ett helt lag där många behöver en inkomst för att kunna satsa fullt ut det som krävs för att hävda sig i dagens elitidrott.

Titta på Skellefteå. Där går alla resurser till AIK hockey ALLT annat är dött.

Vill Umeå Kommun undvika att hamna i samma läge då är det dags för ny policy.

För inte så länge sedan kunde många lag hänga med i Sverige eliten med enbart kvällsträningar fyra gånger i veckan. Idag är dosen minst det dubbla med både dagtids och kvällsträning.

Jag tycker att det är dags för Umeå Kommun att inse att det är dags att börja satsa på de idrotter som har visat att dom klarar av att spela på högsta nivå. Då kanske Umeå Kommun blir landets bästa Idrottsstad igen. Efter UIK och UFC´s misslyckande är risken stor för degradering igen. 

Godmiddag