Lucky Luke basket när BC Luleå vann mot Norrköping

Tisdag 10 december, 2019

Är det så att domarna inte hinner med i de vilda attackerna och att det är anledningen till att de släpper så otroligt mycket i matcherna i BLH ?

Det är idag omöjligt att veta hur domarna kommer att döma i en match BLH. Allt hänger på vilka som dömer och om det är en bra kombination eller en svag sådan.

I Köping var det en riktigt svag kombination med två etablerade och en helt ok rookie. Veteran domarna har konstigt nog en förmåga att ge anfallaren en fördel vid 3 poängsskott men inte vid en attack mot korgen. Då är det mesta tillåtet.

Veteranerna blåser för minsta kontakt vid skottförsöket. Att sprätta ut med armar och ben och att lägga sig ner med benen under försvararen har blivit så effektivt så att man nu tränar på det och det ger ofta utdelning i foul och 3 kast. Det är för vanligt idag i BLH.

Jag har efterkollat på videon och Williams både fjärde och femte foul borta mot Köping var riktigt dåliga beslut av domarna och jag anser att de var helt felaktiga. Williams fick lämna i början av fjärde. Kolla själv vad du tycker om avblåsningarna och hör av dig och förklara om du tycker att jag har fel.

Jag har dock inget att säga om slutresultatet. Köping satsade fullt ut med 100% kamp efter att ha fått en industrifläkt i fejset av coachen vid en time out och underläge 8 poäng. BSKT tappade konceptet och gjorde bort sig helt enkelt liksom flera gånger tidigare i år och tappade matchen.

BSKT har tyvärr ingen Gilchrese i år som kan styra och ställa i slutet av matcherna. Hans lag i Norge ser ut att missa slutspel så det är kanske dags att ringa och kolla om han kan ansluta efter jul.

Ikväll är det upp till kamp igen. BSKT har spelat nyckelmatcher hela november med bara en seger den sista november så kniven är på strupen sedan länge. När man måste vinna så tar en del till flykten. Coachen måste leta efter dem som vill ta upp kampen.

Frågan är om BSKT har återhämtat sig från choken att återigen tappa en match som de borde ha vunnit under slutminuterna. Det krävs en rejäl peppning av coacherna för att få igång laget till i kväll.

Om jag vore coach då skulle jag spela pick & rull med Odomes på vänster sida så att han fick rulla mot korgen och använda vänstern och fysen i attacken. Han skulle inte få poppa ut eftersom skottet är för svagt. En bra backscreen från en kort spelare skulle tvinga fram en mismatch. Jag skulle kunna använda Varytimiadis i samma roll.

Jag skulle spela Williams i pick och rull rakt framifrån. Han skulle få avgöra om han skall utnyttja mismatch. Med skyttar utspridda skulle det vara effektivt eftersom han även kan dra i treor.

Jag skulle aldrig spela pick och rull med Nilsson nu när han är helt ur form och knappast heller med Saleman som har två månader kvar till bra form. Jag skulle inte spela struktur basket jag skulle spela Suomi koripallo.

Tränarstaben skrattar säkert åt mina åsikter men då får de göra det. Om de inte utnyttjar tillgängliga spelares kvalitet maximalt utan i stället sätter in dem i ett spelsystem som de inte fungerar bra i då får de ta konsekvenserna med icke nog bra presterande spelare och missnöjda spelare.

Det är nya tider tycker säkert tränarstaben i BSKT. Den taktik som HOOPS gubben pratar om duger inte idag. Kanske tycker de så men om de gör det då tror jag att de har fel för jag ser vad som händer i Euroleague varje vecka.

Hur som helst så hoppas jag att BSKT får flow idag och att Gustavssons gameplan håller till slutsignalen.

Igår kväll tittade jag på BC Luleå mot Norrköping. De senaste dagarna har jag hört lovord över den unga coachen Riipinen i Norrköping efter flera raka vinster, men igår visade han rookietakter när han inte tog timeout i slutet av matchen.

Norrköping hade ledningen med 75 – 77 när BC Luleå gjorde ett ryck men ingen timeout kom, och BCL gled ifrån mer och trots 84 – 77 kom ingen timeout. De två återstående timouterna sparade han till den sista minuten då matchen redan var över pga för stort underläge. Learning by doing.

Kul med VK:s artikel idag om Botold och Andersson. Jag borde säga ÄNTLIGEN för det skrivs ju i tid och otid om alla talanger inom hockey och fotboll för att inte tala om innebandy. Det som inte framgår riktigt i artikeln det är att dessa två spelare troligtvis har tränat så mycket mer än många kamrater och att det är en stor anledning till resultat. I basket blir man bättre och bättre ju mer man tränar.

Finland kör om Sverige igen och nu på regeringsnivå. Sanna Marin, 34 år blev igår Finlands nya statsminister. Det är riktigt stort och det sänder signaler till vårt land att det är dags för nya friska krafter i regeringen.

Godmiddag