Av Tapio Joulamo
För svenskt vidkommande kom ett intressant besked häromdagen, då Storbritannien offentliggjorde sin trupp på 15 spelare inför EM-kvalfönstret i november. I listan finns nämligen inte Kristine Anigwe, inte Sydney Wallace och inte heller Karlie Samuelson. Tre av britternas allra starkaste kort saknas alltså, precis som i matchen i Manchester för ett år sedan. Faktum är att bara sex av de som var med då återfinns i den här truppen.
Man får intrycket av att nya förbundskaptenen Anna Montanana, till vardags head coach i Perfumerias Avenida, har satt i gång med en renovering, eller möjligen generationsväxling av landslaget. I truppen finns några erfarna spelare men också många unga som är med i landslaget för första gången. Två av spelarna i truppen är klubblösa, åtta kommer från den inhemska ligan och fem spelar således utomlands: Temi Fagbenle och Holly Winterburn i Besiktas, Turkiet, Kiki Harrigan i Avenida, Spanien, Bo Guttormsdottir-Frost i Njardvik, Island och Savannah Wilkinson i Elitzur Holon, Israel. Det blir nog många minuter för de här fem och, troligen också för rutinerade Hanna Robb och guarden Sam Ashby, som spelar i Oakland.
Sammantaget innebär det att det brittiska laget känns en smula klent, och minst sagt oerfaret. Jag har ju tidigare gjort utfästelsen att Sverige kommer att vinna matchen i Malmö om britterna har samma lag som i hemmamatchen mot Sverige förra året. Och det får jag stå fast vid, även om Avenidaspelaren Kiki Harrigan ställer upp den här gången och bidrar till att den brittiska startfemman är en smula bättre än sist. Det svenska laget har dock en helt annan bredd än Storbritannien, och även om stjärnor som Fagbenle och Winterburn kan göra stor skada, så kommer britterna att få stora problem när spelarna 6–10 skall roteras in.
Sverige möter Storbritannien 10 november men tre dagar innan har britterna hemmamatch mot Danmark. Och det blir en intressant värdemätare. Det kan nog bli så att GB får fullt upp med Danmark, som har vässat sin trupp. Alva Stark har lyckats få loss collegestjärnan Frida Formann, som till vardags spelar i Colorado. Formann har alltså lyckats få ledigt från Colorado trots att collegesäsongen är i gång när EM-kvalmatcherna spelas. Det händer någon enstaka gång att collegespelare ansluter till sina landslag under säsongen. Bland annat gjorde Matilda Ekh samma sak när Sverige spelade kvalet till EM 2023.
Dessutom får Danmark tillbaka stora Lena Svanholm (198), som avslutade sin collegekarriär i UC Davis i våras och numera spelar för Halle i den tyska ligan. Med tanke på de problem som Danmark skapade för Sverige förra hösten så kan man inte utesluta en dansk skräll i Manchester. Det blir en verklig nyckelmatch för Danmark, som med en seger mot britterna kommer att ha en rejäl chans att kvalificera sig till EM-slutspelet.
Självklart håller vi tummarna för Danmark och Alva Stark, men sett ur ett strikt svenskt perspektiv så vore en brittisk seger att föredra. Om GB vinner mot Danmark, så kan Sverige säkra gruppsegern och en plats i EM-slutspelet genom att besegra Storbritannien i Malmö. Det förutsätter att Sverige planenligt vinner båda kvalmatcherna mot Estland, och något annat räknar väl ingen med?
Ellen Nyströms spanska klubb, Zaragoza, lyckades ju kvala in till säsongens Euroleague och lottades sedan in i grupp C, tillsammans med Fenerbahce, Polkowice och Villeneuve. Jag skrev vid något tillfälle att Zaragoza inte skulle bli att räkna med i turneringen, men får nog anledning att revidera det uttalandet, för Zaragoza har startat säsongen med att besegra Polkowice och Villeneuve. Mot Fenerbahce blev det en hedersam förlust på bortaplan. Halvvägs in i gruppspelet har alltså Zaragoza överraskande slagit lag med mer namnkunniga spelare och är på god väg att en plats i nästa runda i turneringen. Det är alltid kul med uppstickare.
Naturligtvis har Zaragoza bra spelare, men ingen fixstjärna av internationella mått. Det som har bäddat för framgången är att man fått till det som många eftersträvar, att man spelar för laget och med disciplin i både anfall och försvar. Elva spelare snittar mer än tio minuter hittills i turneringen, och ingen över 30, vilket visar att man utnyttjar hela sitt lag, men också att man ”spar” på sina spelare för att orka en lång säsong. Zaragoza är helt enkelt välcoachat och tycks få ut optimalt av det man har till sitt förfogande. Och i ett sådant sammanhang passar den svenska landslagsspelaren Nyström in på ett perfekt sätt.
Ellen Nyström får stort förtroende av coach Cantero Morales och är bland de som ges mest speltid. Vid sin sida har Nyström spelare som spanjorskorna Mariana Ortiz, som är bakplansgeneral och forwarden Helena Pueyo. Båda får sägas vara på gränsen till landslaget. När det gäller importer har Zaragoza kompletterat sitt lag med välbehövliga spelartyper, som forwarden Tanaya Atkinson, centern Markeisha Gatling och Stephanie Mawuli, powerforwarden som är japanska med ursprung i Ghana. Gatling är nog ett bekant för många. Hon är ju naturaliserad av Montenegro och har varit med och spelat EM-kvalmatcher mot Sverige. Intrycket man får är att importerna inte har några divafasoner utan inordnar sig i laget och det spelsätt Zaragoza har. Zaragoza blir helt klart för omgång 2 i Euroleague om det blir en seger till. Kvar att möta är Polkowice (b), Fenerbahce (h) och Villeneuve (h), men det kan också räcka med de två som laget har.
Med lite flyt går både Zargoza och Polkowice vidare till nästa runda. I den polska klubben finns ju Amanda Zahui, och skulle det bli på det sättet får vi alla tre svenskorna vidare i turneringen, för Mersin, med Regan Magarity, är obesegrade efter tre omgångar. Och det kommer ju att räcka. I Mersins senaste match, mot Olympiacos, saknades Magarity på nytt. Hon har ju missat några matcher den här säsongen. Om det beror på skadekänningar eller annat skall vi låta vara osagt.
I Eurocup rullar det också på bra för ”svensklagen”. Såväl Girona (Klara Lundquist) som Euskotren (Louice Halvarsson) har tre vinster av tre möjliga och det skall vara nog för att ta sig till play off spelet. San Giovanni (Elin Gustavsson) har 2–1 och kan kanske krångla sig vidare från gruppspelet. Såväl Benfica (Evelyn Ovner) som Sczekszard (Precious Johnson) ligger sämre till med 1–2 i matcher.