En Vision för Umeå

Under den senaste helgen spelade Umeå BSKT´s  Utvecklingslag i Basketettan borta mot RIG Luleå och Luleå Steelers. Det blev vinst i båda matcherna för Umeå laget. Någon från Luleå sade sade till mig att det känns sådär att Umeås ”Akademilag” slår Luleås ”Akademilag”.

Det är en intressant notering.

RIG laget i Luleå består av idel ungdomslandslagsspelare som är blivande påläggskalvar till USA College eller SBL lag men ändå så kunde man inte stå emot Umeå. Luleå Steelers är duktiga motionärer men dom orkar inte riktigt.

Framtiden för Umeås många unga basketkillar är ganska ljus om det bara finns en någorlunda professionell organisation som tar hand om de motiverade. Någon måste erbjuda dem bra träning och då året runt. Dom måste även få spela många bra matcher mot jämnåriga.

Om Umeå BSKT gör som i fjol och släpper greppet om spelarna från april tom augusti då finns det risk att man tappar talang igen och igen. 

Det finns många 16 – 20 åringar i Umeå som vill mycket men någon måste ta tag i detta och ge dem chansen annars lägger dom ner.

Umeå borde redan nu sätta ihop ett ”motiverat lag” som skall träna tillsammans direkt efter den här säsongens slut. Under sommaren skall de ut på spännande matcher mot bra motstånd i Baltikum. Det behöver inte bli särskilt dyrt eftersom lagen i Balticum är väldigt positiva till utbyte. 

Jag hoppas att basketfolket som styr skutan i Umeå ser potentialen på pojksidan och tar tag i den befintliga talangen omedelbert. Om man bara kör på utan en tydlig röd tråd i verksamheten då kommer man att tappa många under de närmaste 12 månaderna.

Tyvärr så är förutsättningarna inte alls detsamma på flicksidan.

2009 lade Cometerna Basket ner verksamheten och gick in i KFUM Umeå. 2012 bestämde KFUM Umeå att inte längre satsa på damelitbasket och Umeå Comets lades ner. 2022 kom dödsstöten med nedläggning av Umeå BBK/A3. En katastrof för flickorna.

Det behöver inte ta 8 år igen innan återkomsten i SBL.

KFUM Umeås damlag i Basketettan gör det bra men inom föreningen finns det ingen uttalad elitinriktning på verksamheten. Frågan är om flickorna vill upp i SBL. Är man beredd att göra den satsning som krävs av både förening och spelarna för att nå eliten igen ? Det kan gå snabbt om man bara vill.

Antalet flickbasketspelare i Umeå mellan 16 – 20 år är idag låg. Kanske kan de som är födda 2009 – 2010 bli ett lag på hög nivå men det är tveksamt eftersom underlaget är så litet. Framtiden för dambasketen i Umeå ser just nu mörk ut om inget radikalt görs snart. 

Någon borde fundera på att sätta ihop ett ”framtidslag” även på flicksidan. De spelare som är motiverade och beredda att satsa säg 3 år borde få en rejäl chans.

Om inget radikalt görs snart då måsta de som går ut 9:an till våren söka sig till andra orter om de vill nå upp till SBL nivå eftersom inte ens NIU får ta emot tillräckligt många spelare längre. 

Godmiddag