FB aktivitet om ekonomin igen

På Facebook blev det aktivitet när faktiska siffror kom fram om SBL klubbarnas ekonomiska läge. Genast börjar man spekulera om diverse små förändringar men det är mycket stora förändringar som behövs för att komma ner på rimliga kostnader.

När små klubbar hade ekonomiska problem då sade många till mig att bl a BSKT får börja jobba och sluta klaga. Det är inte reglerna eller restaurang klubbarnas fel. Inte skall dom starka behöva anpassa sig efter dom svaga.

Nu är det ”dom rika” som darrar och verkar vara på väg att tappa sin maktposition. Då sprider sig paniken i SBL leden.

När jag läser de texter och förklaringar som Södertälje och BC Luleå ger om nuvarande förlustsiffrorna får jag en stark känsla av att läget är allvarligare än så.

Jag har i HOOPS sedan 2014 menat att SBL herr och dam är en enda stor kuliss som till sist kommer att kollapsa. Damkulissen kollapsade med start 2021 och 2022 och fortsatte 2023.

Är det som nu händer början på slutet ? Jag tror att man till sist inser att det krävs en total makeover.

Kan ni förstå hur det var möjligt att t ex lagen i både herr & damligan kunde ha sex (6) utländska spelare för inte så många år sedan. Hur tänker man då ?

Vi spelar om SM guldet men det är knappt svenska spelare på plan.

Man har nu minskat på antalet utländska spelare men…….man borde kapa till noll och börja om från scratch.

Övriga kostnaderna är fortfarande alldeles för höga. Upplägget med det stora antalet matcher, matcher på vardagar, dyrt 3 domarsystem + kommissarie är förödande för ekonomin.

Billiga korttidsanställda jänkare är inte problemet utan resor & logi på vardagar och alldeles för dyra domare på vardagar.

I onsdags var BC Luleå tvungen att spela Svenska Cupen i Nässjö. Kostnaden lär ligga nära 100 tkr med 13  x flyg, hyrbilar, hotellogi, mat. Det är ju galenskap att inte få spela i Nässjö under helgen. Kostnaden hade varit 50% lägre.

Jag misstänker att hela upplägget för Cupen är så här så att gräddan av domare ca 8 – 9 st skall få döma det mesta. Kulorna rullar in och inte ut. Förresten domar insatsen har hittills varit mycket sämre än spelarnas. Hinner dom komma i form ?

1 vecka till uppkast så här kommer HOOPS med sin egen lilla serietabell som bygger på dagsformen.  Jag har sett alla lag i 2-3 matcher. 

Norrköping

Borås

Nässjö

Köping

Södertälje

BC Luleå

Uppsala

Jämtland

Umeå BSKT

Högsbo

De tre översta har kommit längst med att få ihop laget. Loaiza har drillat hela laget sedan början av augusti så dom har kommit längst av alla i förberedelserna. Det kan komma att räcka ganska långt i SBL. Titta bara på Hugo Bergström. Han är mer fit än någonsin.

Södertälje må vara helt nytt men dom blir ingen slagpåse när Chuck är klar med dem. Detsamma gäller med BC Luleå för dom byter ut 1 kanske 2 av jänkarna snart. 

Uppsala har bra kloka svenska spelare. Klok satsning av Uppsala men även den är nog ganska dyr. Inte spelar dom gratis.

Jämtland lika flaxiga i spelstilen som Borås just nu men det lär väl stabilisera sig så småningom för båda lagen. Det blir en del onödiga förluster på vägen. Czerapowicz & Jeffersson outnyttjad kapacitet än så länge. Bra skyttar behöver ett smart spelsystem och en bra pg. 

Enligt coach Sjögren i BSKT finns det massor av kapacitet i spelarmaterialet. Jag hoppas att han har rätt. Högsbo placerar jag sist men det är ganska jämnt mellan de fyra sista lagen i tabellen.

Godmiddag