Skulle vara intressant med en transparent analys

HU20 landslaget slutade på 15:e plats i B-EM. Det innebär att laget rent statistiskt är på 31:a plats i Europa.

Det borde sända signaler inom SBBF att det är dags att tillsätta en grupp bestående av kunniga ganska erfarna basketledare för att analysera om något är på tok eller om det är ok.

DU20 landslaget tog en 12:e plats i Litauen för några veckor sedan och höll sig kvar i A gruppen. Bra så. Jag vet inte om SBBF är nöjd med det resultatet.

Jag tycker att laguppställningen var tillräckligt bra för att kunna placera sig högre men efter en svag match mot Slovenien försvann kvartsfinalen. Ambitionen kanske inte var att placera sig högt utan hålla sig kvar. Kanske.

Den 2 augusti startar U18 B-EM både för pojkarna och flickorna. Pojkarna spelar i Tammerfors bara ”några stenkast” ifrån Umeå. Jag skulle ha varit på plats om jag hade varit lite yngre.

Den 8 augusti är det dags för U16 B-EM för pojkarna men A-EM för U16 flickorna. Det blir intressant att se vilken nivå dessa kategorier ligger på rent statistiskt.

Skulle vara intressant med en transparent analys av ungdomslandslagens prestationer inom kort efter sommaren.

Nyligen presenterades damernas A landslagstrupp inför augusti lägret i Södertälje. Våra ettor (pg) fixar väl jobbet mot Estland och Storbritannien men hur skall det gå om man går vidare och skall spela mot bättre nationer ?

Det är på papperet många riktigt bra basketspelare i landslaget men jag saknar en riktig spelfördelare (pg) som inte bara är säker med bollen utan en som kan passa bollen inside på rätt sätt. Det har länge varit det svenska landslagets svagaste punkt. Vi får inget djup i spelet.

Vi utbildar inte spelfördelare i Sverige pga ”vår spelstil”. Någon borde ”lära våra guards” och övriga spelare hur man gör när man passar bollen inside. 

Magarity och Halvarsson har inte fått bollen där dom är svårstoppade nämligen nära korgen. Dom är båda bra på att posta upp och skapa utrymme men vi är så förtvivlat dåliga på att ge dem bollen i rätt ögonblick.

Det blir så att våra 5:or i stället tar de flesta avsluten långt från korgen och det är inte deras game. Motståndarna gillar läget och kan leva med det för det är ju deras taktik att femmorna skall få skjuta utifrån.

Kanske har det inte varit Sveriges taktik att ge dem bollen nära korgen. Vad vet jag. Jag utgår ifrån vad jag ser. Det borde i alla fall vara meningen att dom skall få operera där dom är bäst. Snacka inte om gamla skolans taktik. Man måste få ut max av det en spelare kan i landslaget.

Det är bra att landslaget har ett läger i augusti men personligen hade jag föredragit träning och ett par tränings matcher mot bra motstånd. OS har enbart fem (5) europeiska lag med så det borde finnas bra lag som skulle vilja spela träningsmatcher inför november kvalet.

Godmiddag