Lyssna på Benny & Kjell

Eftersom jag skriver HOOPS så kollar jag i några lokaltidningar regelbundet.

Jag gillar om lokalredaktioner har känsla för rättvisa när dom fattar beslut om vad man skall skriva om. En dominans om lagen i hög serie med bra resultat är självklart men vad man sedan väljer verkar bero på redaktörernas eget intresse.

Igår noterade jag att Länstidningen i Södertälje har spelat in en podd med ledarna Benny Johansson och Kjell Östh om historien bakom Södertälje BBK.

NSD.se borde göra det med sina legendariska basketledare med all den historik som man har bakom.

Jag rekommenderar dig att lyssna på podden även om du måste köpa ett kort abonnemang för det är viktig historia om basketsporten inte bara i Södertälje utan om hur basketsporten växte fram i Sverige.

Det smittade av sig det som dom höll på med. Det var Benny m fl som ”sådde fröet” och man brukar säga att som man sår får man skörda och dom sådde bra.

Den ideella idrotten i Sverige har varit grunden för all idrott i landet och det har fungerat bra men nu håller den på att försvinna till förmån för krav på anställda och snygga organisationsplaner.

Man tappar de ideella krafterna och ledarna pga att man inte frågar folk om dom kan hjälpa till.

Det finns fortfarande många som lägger ner massor av tid ideellt för att dra in sponsorer fixa med försäljningar, kanske tom träna laget men då gör man det för sonens eller dotterns lag. Jag känner till några lag i olika sporter här i Umeå som driver sitt barns lag som en helt fristående förening. Nästan som ett företag.

Det är bra för laget men det skapar avundsjuka och inte klubbkänsla. Jag anser att alla förenings styrelser är ansvariga för att alla ungdomslag i en förening får likvärdiga förutsättningar och inte en gräddfil för de lag som har driftiga föräldrar som fixar allt.

Länstidningen i Södertälje hade även en podd med Britt Marie ”Bitte” Andersson som var en av landets bästa basketspelare på 80 talet. Även den podden är värd 40 minuter av din tid för den speglar hur fantastisk idrotten kan vara när allt börjar och när den är som bäst.

Bitte har fått sin tröja upphissad i Telgehallen. Jerry Selberg fick sin uppsatt på väggen i Umeå baskethall för flera år sedan (var är den nu ?)

Borde inte Ulrika Plogners (74 A landskamper och flera SM Guld med Arvika) & Pia Edvinsson (57 A-landskamper och flera SM Guld med Solna) tröja hissas i Umeås baskethall. Basketfolket borde ta tag i basketkulturen och traditionen.

Om ingen tradition & kultur finns då finns vi inte.

Jag anser att många av dem som verkar idag i många föreningar inte vill att de som bar föreningens fana och kämpade på barrikaderna för laget och klubben och sporten skall hedras och kommas ihåg. Jante står för misunnsamhet.

Godmiddag