Håll käften och spela!

Av Jonte Karlsson

Dags för SBL start i en serie där en vinnare skall koras efter att nuvarande liga startade säsongen 1992/93. Tänk vad tiden går!
Stora favoriter är givetvis Norrköping men jag tänkte lägga tippandet åt sidan (det är så många andra som gjort ett bra jobb där, tror de i alla fall) och fokusera på en annan punkt som jag anser vara viktig i år.

Jag har genom åren publicerat krönikor för SBL samt diverse tidningar från norr till söder under ligans livstid. I år kommer jag fokusera på Expressens SBL sändningar och dels kommentera själv, vara expert (hatar det ordet), dels studioankare med Johanna Dahlén vid ett flertal tillfällen. Så några krönikor blir det inte, förutom möjligen någon gång då jag skriver åt min vän här, Torbjörn Björnström.

En regnig sommardag gick jag genom mina tidigare krönikor och noterar att jag ofta återkommer till samma ämnen. Det gör jag även denna gång och det är väl ett tecken på att det jag tycker inte har någon påverkan och det är därför bra att det kommer fram nya krafter som krönikörer.

Under försäsongen har jag hunnit med att se en del matcher, både live samt på webben, och noterar till min förskräckelse att gnället på domarna fortsätter och möjligen värre än någonsin. När coacher och spelare redan under försäsongen ägnar stor tid på att klaga på alla domslut så känner jag en viss oro inför kommande seriestart. Det övergår mitt förstånd att de inblandade kan fortsätta på den tidigare inslagna vägen. Att bli förbannad ibland tillhör spelet på elitnivå, men detta ständiga smågnällande på nästan varje domslut?  Det ger verkligen ingenting av värde till någon som vill vara med här. Framför allt inte för publiken. Nu har regler införts för att spelet skall gå snabbare men så blir inte fallet då det i stället skall diskuteras efter mängder av domslut vilket stoppar tempot.

Förutom det så tror även hemmapubliken att de skall bete sig som hemmacoachen (de förstår uppenbarligen inte bättre) och så buas det och gnälls även från deras sida. Snacka om trist stämning när vi skall se matcher.

Jag kan inte heller förstå argumenten om att domarna skall vara så dåliga, tjänar mer pengar än spelarna, tränar inte, har taskig attityd och förstör för svensk basket. Kan någon komma med en konstruktiv lösning i stället? Nää gnället och egna antaganden finns bara där utan några som helst förbättringsförslag från de gnällande.

För ingen vill betala för att utbilda domarna mer och framför allt vill ingen ta hit de bästa domarna från Europa då det är för dyrt. Ingen vill heller bli domare då det inte är kul att få gnäll fastän de får så mycket betalt. Hur fan går den ekvationen ihop?

Ingen coach förstår heller att de med sitt viftande och gnällande påverkar publiken, sporten och sponsorerna vilket de absolut gör. För att inte tala om hur de påverkar sina egna spelare som givetvis gör som coachen, då det verkar vara OK att gnälla. Jag har sagt det förut och säger det igen: Ta bort domarna och döm själva som när vi spelar 3–3 på gatan. Coacher och spelare kan alla regler enligt dem själva och dessutom kan ni ju dela på domaravgifterna. Jag är säker på att detta skulle bli en monumental succé’ då alla skulle vara glada och objektiva mot varandra. Det kanske är bäst att påpeka att jag raljerar så ingen på de sociala medierna går i taket och känner sig kränkt. Givetvis fungerar inte mitt förslag och därför måste vi, oavsett vad vi tycker anpassa oss. Alternativet är vi ju inte beredda att stå för ekonomiskt.

Nu är det ju inte bara coacher och spelare som skall ha kritik i den här debatten. Klubbdirektörerna är ju ytterst ansvariga och att de, som skall sälja det här, tillåter de egna att fortsätta gnällandet och göra vår produkt sämre i mångas ögon är ju faktiskt även det remarkabelt.
För att inte tala om domarna själva som tillåter alla aktörer att fortsätta. Egentligen är ju ni de enda som kan styra det här åt rätt håll. Skicka ut spelare och coacher som upprepar sitt dåliga beteende. Stå för en linje som rensar upp i sporten och låt oss vara de första som tar tag i problemet. För alla vet ju att det finns i alla bollsporter på alla nivåer idag där dessutom de flesta tycker det är tråkigt att både se och uppleva.

Och på tal om gnäll. Ni noterar ju givetvis att även jag gnäller eftersom jag skriver det här. Uppenbarligen är jag inte bättre än någon annan vilket jag håller med om. Dock erbjuder jag mig gärna att vara med i diskussioner som neutral för att få till ett bättre klimat för sporten. Jag har ju i alla fall en viss erfarenhet i form av spelare, coach, klubbdirektör samt förbundsanställd. Om någon har en konstruktiv idé så går det bra att höra av sig.

Så låt oss därför alla i år bara hålla käften och spela. Gärna med entusiasm och kampinslag på gränsen till det tillåtna. Visa att vi bryr oss med känslor och kroppsspråk men på ett sätt som engagerar. Det kommer gagna oss alla.