Ebberöds Bank

Både BC Luleå och Södertälje BBK har över 5 miljoner minus den senaste säsongen men båda klubbarna gasar på med många utländska spelare och dyra tränarstaber.

Det är inte bara SBL dam som har problem. SBL herr är verkligen illa ute.

Ledningen inom SBBF och SBL envisas med att inte vilja inse att det är dags att ändra upplägget på serien.

Man borde ha tagit det steget redan tidigt i våras inför den här säsongen. Signalerna om flera SBL klubbars svaga ekonomi började cirkulera redan i februari-mars. 

Superettan klubbarna insåg faran och markerade med att det är för tidigt med 14 lag till 25/26.

Att inte göra några radikala förändringar redan tidigt i våras när man insåg klubbarna ekonomiska läge var fegt.

Jag förstår att det är en stor prestige förlust att inse problemen och att ta ett par steg tillbaka. Att inte göra det kan ha varit ”droppen som fick bägaren att rinna över”.

Den beska medicinen är

En rak serie och kortare med endast dubbelmatcher och totalt 18 omgångar. Ett kortare och billigare slutspel hade varit rätt. Bortamatcher på fredag och söndag när man ändå reser söderut eller norrut.

Endast 2 domare och ingen kommissarie hade varit det enda rätta . Reducerade avgifter och lägre domararvoden likaså. Alla måste spara om det skall bli ngt rejält resultat.

Vi kan inte fortsätta och låsas att vi har en professionell liga i Sverige längre. Jag tippar att SBL herr säsongen 25 – 26 endast har åtta (8) lag. 

I lördagens VK och i blogginlägg kallas det som hände mellan Köpings coach Loaiza och Umeås spelare Krayem för en kontrovers. Synonym för kontrovers är bl a meningsmotsättning. Var det bara en kontrovers ?

Det blir intressant att se hur disciplinnämnden handlägger detta. Jag har varit med länge och jag har aldrig sett något liknande. Det lär knappast passera utan ytterligare bestraffning.

Vad det gäller BSKT´s prestation i den andra matchen i Köping så tycker jag att den borde vara ganska godkänd. 

På BSKT´s FB sida skriver coach Sjögren att BSKT kan förbättra sig med 50% och det låter ju väldigt lovande. Om den analysen stämmer då borde laget definitivt vara med i kampen om slutspelsplatserna i år.

Umeås div 1 lag fick en bra start på årets serier.

Herrarna vann båda matcherna i Mälardalen och damerna en. Det som utmärker div 1 lagen från Umeå är att dom skjuter många treor men väldigt ojämnt.

Herrarna drog iväg 70 st i helgen med 19 respektive 50% precision. Damerna 65 st med 29 respektive 17% precision.

Blir spännande att följa hur det går för båda lagen den här säsongen. 

Melwin Pantzar dominerade plan när Bilbao vann borta mot Klaipeda, Lit med 8 p. Bäst av 2 avgör vem som tar steget in i ordinarie Euro Cup turnering. Pantzar hade 66% skytte, 14p, 8 r, 6 ass. Bilbao borde gå vidare men Klaipeda är inte att underskatta.

Zaragoza, Spa och Landes, Fra tog sig vidare till damernas Euroleague. Zaragoza coachen var så säker på seger så han gav alla spelare runt 10 minuter. Besiktas hade ingen chans alls mot Landes trots att Landes har mycket svagare lag i år så Euroleague resan blir svår.

Godmiddag