Superettan klubbarna tycker att man har för bråttom med att utöka SBL herr till 14 lag.

Klubbarna har skrivit till SBBF och meddelat redan 2025-2026 är för snabbt. Jag tycker att dom har helt rätt. Det krävs nog förändringar i SBL´s upplägg med tävlingsbestämmelser, matcher, resor och kostnader innan klubbarna nappar.

Om det finns en enda förening som har resurser och sportsliga resultat är mitt råd att låta dem ta steget upp. Vem vet förresten om alla nuvarande klubbar ens finns kvar om ett år.

Det kostar skjortan att spela i SBL. Här kommer ett exempel.

Domarkostnaden är 60 000 kr/månad som skall inbetalas i förskott till den som administrerar domarna. Oktober till mars blir 360 000. Går man till slutspel så tillkommer ytterligare 60 000 kr. Jag är glad att jag inte längre behöver dra in kulorna.

Jag skulle tro att det finns några runt om i landet som inte gillade min sammanfattning av träningsmatcherna som spelades i helgen. Många tycker nog att jag bara skall hålla käft och inte komma med några åsikter alls. Om man absolut skall skriva något då skall det vara positivt.

Några tycker kanske att jag var överdrivet positiv gällande Köping och BC Luleå och att jag var för negativ när det gäller Umeå.

Jag var i alla fall tydlig med att man inte kan veta hur det kommer att bli genom att utgå ifrån ett par inledande träningsmatcher men tendenser kan jag notera trots allt. 

Jag tycker att det är spännande att komma med en gissning om vad jag tror komma skall. När lagen kommer upp i 10 omgångar då är det dags att checka av om jag var ute på en cykeltur eller om jag träffade rätt. 

Mikke Rumansaari fortsätter som BC Luleås speaker. Jag gillar hans sportsligt korrekta och balanserade arbete. Jag har aldrig hört den killen komma med dumma kommentarer eller vråla tuuuuuurnover som några alltför partiska speakers gör. Snart rankar jag SBL herrs speakers under fjolåret.

Rumansaari är från i höst tillbaka även som säljare för BC Luleå. Det blev ca 7-8 år som säljare i textilbranschen innan återkomsten. I unga år var han även en riktigt bra basket domare på förbundsnivå. Jag gillade honom som domare. Alltid rättvis.

Igår kväll spelade Borås mot danska Randers. Motståndet var ganska svagt så det är lite svårt att bedöma Borås men dom såg starka ut. Guarden Jase Townsend så riktigt vass ut men det kan ha berott på avsaknaden av försvarsspel.

Umeå BSKT satte priset för säsongskort till 1495 kr (1295 pensionärer) . Snittet blir 99:67 kr(86:30 kr) och det tycker jag är rimligt med tanke på att det är få som kan se alla 15 hemmamatcherna. Dessutom finns ingen restaurang i Umeå Energi Arena så de flesta behöver åka hem och äta middag innan det är matchdags. Varm Korv med bröd och en gobit räcker inte.

Tänk om folk kunde köpa sig en ”Basketburgare med strips” och en lättöl i hallen. Jag tror att det skulle innebära mer publik bara det. Det borde gå att ordna men det är klart att det behövs ett par personer som är beredd att lägga ner lite jobb på det. 

Finska Basketförbundet bidrar med 25 000 Euro till herrlaget BC Nokia för deltagande i Eurocup. Om man går vidare till omgång 2 kommer ytterligare 10 000 Euro. Den summan utgår enbart om man är SM vinnare och det är BC Nokia.

Damlaget PeKa som också spelar Euro Cup får 10 000 Euro eftersom de blev 2:a i SM(FM). Jag undrar om det finns något sådant bidrag från SBBF till svenska klubbar ? Skulle säkert stimulera till att prova testa vingarna.

Godmiddag