Kvoten är fylld frågan är om dom håller måttet

BSKT amerikan # 4 landar i Umeå ikväll. Derek St. Hilaire, 26 år, 182 cm pointguard kommer från spel i Saudi Arabien i fjol. På 19 matcher blev det 21.9 poäng i snitt på 31.3 min. Jag gillar särskilt 83 % på straffkasten. Spännande.

Omar Krayem anlände i söndags så BSKT truppen ser intressant ut. Vad månde det bliva av detta.

Jag såg träningsmatchen mellan Norrköping vs Kalev/Cramo i går. Norrköping blir riktigt vassa även i år trots tappet av landslagsspelarna Ramstedt, Terins och Desport. De nya jänkarna håller god klass och Carr som ersätter skadade Hampton är fortfarande bra.

Den som överraskade mig mest var ”draken Forsling”, som kommer att sätta rejäla avtryck i SBL den här säsongen om bara han får en ordentlig chans att spela. Han är stor tar returer och rör sig bra dessutom satte han straffkasten. För att stoppa honom nära korgen kommer det att kosta foul.

Kalev spelade en trevlig teknisk basket som bygger mycket på fart & bra skytte. Dessutom spelar dom ett bra och juste försvar till skillnad mot Norrköping som hela tiden tacklar screenarna, och handcheckar och håller emot attackerande spelare.

Jag kan förstå Kalev spelarnas frustration och T eftersom dom ofta fick foul vid kontakterna samtidigt som Norrköping spelarna ofta kom undan. Domarna Kalpakas, Goniband och Bardagji bedömde Norrköping som vanligt och Kalev efter regelboken. Med objektiva ögon så ser du det.

Det jag inte kan förstå det är att coachen Riipinen får hålla på och snacka och klaga så mycket som han gör. Domarna accepterar hans beteende kanske pga att han är förbundskapten. De som går på andra sporter kan inte förstå att han får hålla på. 

Om det är en spanjor som står på sidlinjen och beter sig på samma sätt som Riipinen då är toleransen låg det har vi i Umeå fått beskåda under de tre senaste åren. Det är pinsamt att Sveriges förbundskapten uppträder på det viset. Är han inte medveten om sitt eget beteende ?

Lite ologiskt att inte använda den nya inkast regeln på bakre planhalvan redan i tränings matcherna. Regeln gäller från 1 oktober men det vore nyttigt att få börja spela med den redan nu. Undrar hur det blir till kommande helg då det spelas många träningsmatcher. Inför regeln direkt.

Det är kanske dags för SBBF att tidigarelägga sin obligatoriska domar clinic från den första veckan i september till den näst sista veckan i augusti för då brukar inga träningsmatcher spelas. Alla bör vara tillbaka från semestrarna och redo att starta säsongen.

De flesta lagen startar alltid med matcher första veckan i september. Både SBL domarna och kommissarierna MÅSTE delta i den domar clinicen om dom vill döma vilket innebär att det blir många tuffa träningsmatcher med rookie domare eller pensionerade domare. Känns inte helt professionellt.

Godmiddag