För stor tilltro till sociala medier

Jag förstår inte hur man tänker nu för tiden när det gäller presentationen av nya spelare. Är det för stor tilltro till sociala medier eller brist på intresse från media som styr eller sitter det fast i handläggningen ?

Mellan 1986 – 2011 har jag skrivit avtal med 42 spelare till de klubbar som jag har representerat. (KFUM Umeå, KFUM Skellefteå, Cometerna, KFUM Umeå Comets)

Under alla år har jag tagit lokaltidningarna till flygplatsen för aktuella bilder när spelare anländer och lokaltidningarna har fått chansen att göra en snabbintervju med spelarna. Det gäller att se till att man får media utrymme så ofta och så mycket som möjligt för att väcka intresse hos publik och sponsorer.

De medier som inte kom till flygplatsen fick inga bilder och ingen övrig information. Det var inte ovanligt med båda lokaltidningarna och TV 4 på plats, ibland även Västerbottensradion. För det mesta hade medierna nyhetstorka. 

Nu för tiden stjäl man nästan allt från andra medier och och saknar nyhetstorka. Man jobbar nio till fem förutom på helger då man ”gud förbjude” ibland måste vara närvarande. Allt som oftast kan man se den direktsända matchen på redaktionen och slipper vara närvarande och se matchen live. 

Jag gick en helgutbildning i sports marketing i Stockholm i början på 80-talet. En röd tråd i utbildningen var att man måste förstå att ALLT som skrivs om klubben, spelare eller laget är bra reklam för klubben. 

Det gäller att mata lokaltidningarna med lite av varje. Ibland kan det vara på sin plats med några vita lögner för att höja intresset. Fyllekörning, slagsmål eller annat brott skadar självklart klubben. 

Vart vill jag komma med detta ? 

Umeå BSKT har haft tre av sina amerikanska spelare på plats i Umeå sedan i onsdags men inga bilder från flygplatsen och inga bilder från träningen. Inget reportage. Det var betydligt bättre när Hegethorn fanns på redaktionen för han var på tårna när det gällde basket. 

Om det är så att lokaltidningen vägrar att komma till dukat bord samtidigt som man i princip sänder direkt från B.-lövens förmiddagsträning och skriver helsidor nästan varje dag om Umeå FC då är det frågan om det är någon idé att fortsätta med elitbasket i Umeå.

B-löven och Umeå FC ligger inte ens i landets högsta serie men Löven drar mycket publik och då är det ball att vara där särskilt när man gillar hockey. Det har inte varit ballt med fotboll men nu när FC börjar få samma publiksiffror som basketen då är det ballt & coolt att mässa om dem dagligen.

Jag har studerat Umeå BSKT´s USA nyförvärv i veckan och det ser bra ut men, hur det blir i skarpt läge är ofta något helt annat. Jag har inte glömt t ex Chatham från i fjol. Han verkade bra med sina dunkar på highlight filmen så BSKT tog honom. När det blev skarpt då blev det inga dunkar och allt för ofta många bra missade lägen. 

Alonzo ”Zo” Gaffney ser ut att vara de utlovade 208 centimetrarna men han är ingen tung kille. Han är mycket atletisk och spänstig och skottet ser helt ok ut. Killen jobbar intensivt hela tiden och snappar upp det mesta kvickt vilket är en förutsättning för framgång.

Nick Davis är knappast mer än 204 cm men han har power i benen, och mowes i kroppen och dessutom kvickhet. Han kan bli en ganska svårstoppad rörlig femma. Skottekniken ser inte ut att vara den bästa just nu men det kanske kommer. Vi får se.

Keonte Kennedy guarden är 195 cm, snabb och har leap i benen och skottet ser hyfsat ut. Det som är kul att se det är att alla tre verkar komma från bra defensiv bakgrund. Dom är van att spela aggressivt man man försvar.

Det jag gillar mest av allt är att alla tre har träningsetik. Dom jobbar hårt på träningarna.

Det är omöjligt att redan nu se om BSKT har gjort en flip eller en flopp med dessa spelare men jag får i alla fall en känsla av att coach Sjögren har varit mycket noggrann. Med begränsade resurser vill man pricka rätt direkt. 

Coach Sjögren sade till mig att han nog hade lagt ner närmare 100 timmar i sommar på att titta på olika spelare. Jag undrar om arbetsgivarna någonsin kommer att förstå hur många gratistimmar som vi basket coacher lägger ner för våra föreningar.

Jag väntar med spänning på USA spelare # 4 och så Omar Krayem förstås. Kanske kan det bli en intressant baskethöst i Umeå som återigen väcker intresse hos den breda massan och att man fyller hallen till premiären mot Borås tisdag den 8 oktober.

Vid Umeå FC´s senaste hemmamatch mot Piteå den 24 augusti hade man fått tillstånd att ha öltält på ena kortsidan. 130 personer betalade 350 kr för hamburgare & strips samt en 1/2 liter ÖL. 

Det låter ganska oskyldigt men jag noterade att flera personer hade svårt med balansen när man gick för att kissa i läktarbyggnaden. Om det fanns folk från tillståndsmyndigheten på plats då blir det knappast något öltält igen.

Godmiddag