Inga träningsmatcher hemma innan starten av SBL-trist

Krönikören i NSD skriver att Omar Krayem förhandlar med Umeå BSKT och att en sådan värvning skulle vara en sensationell värvning. Jag håller med krönikören. Det blir spännande och intressant under förutsättning att Krayem är helt utan skador – om han kommer till Umeå.

Mr Krayems kapacitet från fjolåret finns på youtube. Han kan definitivt fortfarande spela på hög nivå bara han är skadefri. 

Det går inte att förvänta sig att han nu 36 år gammal ska bjuda på samma spektakulära spel som när han senast var i Umeå men en sak är helt klart och det är att han kan spela basket och om han får med sig några lekkamrater som kan spela med honom då blir det kul i hallen i vinter.

Jag tror dessutom att coach Sjögren är en coach som inser att en spelare som Krayem inte kan stängas in i ett strikt spelsystem. Han måste ha frihet att bryta mönser när läge finns.

I morgon onsdag landar de tre amerikanerna berättade coach Sjögren. Dom har troligtvis en provanställningsperiod inskriven i avtalet. Om en spelare inte håller måttet måste man avbryta ganska fort.

På den tiden när jag tog hit amerikanska spelare brukade jag i princip köra dem direkt till träning. Anledningen var den att dom själva ville få springa av sig resan och jetlagen.

BSKT brukar aldrig sätta in spelarna i träning samma dag som dom har landat så jag får nog vänta till på torsdag kväll eller kanske fredag innan jag får syna vad som har landat.

Om BSKT tillför ytterligare en amerikan så har man en startfemma som blir intressant att se. Det blir en rejäl utmaning för övriga spelare i truppen att bevisa för coach att dom förtjänar minuter på planen.

Jag tycker att det är väldigt trist att Umeå BSKT inte erbjuder sina hemma fans någon träningsmatch innan seriestarten. Vem ids åka till Kiruna, Östersund eller Köping ?

Kanske har alla träningsmatcher på bortaplan med ekonomi att göra. BSKT blir väl bjuden på både mat & logi kan jag tänka. Men resorna till Kiruna, Östersund och Köping kostar. Det är lika långt till Kiruna som till Stockholm från Umeå.

De finska lagen på andra sidan Kvarken Karhu Basket, Kobrat Lapua, BC Nokia och Tampereen Pyrintö brukar vara intresserade av att komma till Umeå. Man borde behålla den traditionen.

Luleå BBK har ansökt om att få arrangera EM kval damer mellan Sverige och Estland i februari.

I NSD står det att anslutningsresorna för båda lagen  kommer att kosta 350 tkr och det är det som är haken. Det låter konstigt. Förr var FIBA´s regel att båda lagen stod för sina resor till spelplatsen men sedan tog den lokala arrangören över kostnad för mat & logi för lag och domare samt transporter och hallar. 

2007 arrangerade jag tillsammans med Cometerna Basket EM kval damer Sverige mot Slovakien. Då fick vi ett arrangörsbidrag på 25 tkr. Resten fick vi ordna själva. Jag fick hotell och restauranger att hjälpa till med specialpris, kommunen bjöd på lokalerna och avslutande bankett. I slutändan blev det mycket jobb men ett litet netto.

2008 gjorde vi det igen och då EM kval för herrar mellan Sverige och Georgien. Dealen var densamma men nu med lite rutin så blev nettot lite högre. SBBF sade båda gångerna att dom var väldigt nöjda med arrangemangen. De gästande lagen var fötjusta.

Jag har försökt att få arrangera flera gånger efteråt men alltid fått höra att matcherna måste gå i Mälardalen pga logistiken ???? Fan trot.

SBBF måste decentralisera mer landskamper och EM kval. Det är så man sprider basketpropaganda. Det måste få kosta lite att sprida basketintresset ute i landet. Om alla matcher skall spelas i Mälardalen då händer inget runt om i landet. Ge matchen till Luleå. Jag kommer att vara på plats för det är inom ett rimligt avstånd att resa för oss i Umeå. Kanske fyller jag en hel buss.

Matchen senast i Göteborg och snart i Malmö är ett bra första steg men det är dags att ta steget fullt ut. Det går inte att bara kapitalisera och räkna hem dessa matcher som en vinst för SBBF. Titta återigen på Finland. Nästa års EM grupp lade man i Tammerfors och inte i huvudstaden.

Godmiddag