Cash Is King

Fatta hur stor innebandyn är i Umeå. Under denna helg genomför IBK Dalen en s.k målvakts camp kallad Golie PRO Camp.

Man har fullbokat med 52 deltagare. Deltagare betalar 3000 kr för 8 måltider, tröja, logi i skolsal och instruktion av IBK Dalens elitspelare och ledare som ställer upp gratis.

Vinsten för IBK Dalen torde bli runt 100 papp. Hockeyföräldrar, innebandy föräldrar och fotbolls föräldrar har gott om cash. Många basket föräldrar har inte det.

Om jag skulle planera något liknande och genomföra det på samma sätt och begära 3000 kr för 3 dagars läger med aktiva spelare & ledare som instruktörer då skulle jag få mycket skit.

Inom basketen i Umeå har vi i alla tider haft låga medlemsavgifter och träningsavgifter.

Man har inte varit van och inte beredd att betala för det som klubbarna erbjuder hur bra det än har varit. Det har alltid varit för billigt och kanske därför har vi sämre status. Kanske är det dags att börja ta betalt.

Umeå Fritid har fördelat träningstider i kommunens hallar. Nyligen fick vi reda på vad som gäller inför höstterminen 2024.

Policyn är att elitlagen i de två högsta serierna får välja det man behöver. Det är väl helt i sin ordning.

Sedan fördelar Fritid 2 x 1.5 timme till div 2,3 och U19. Yngre ungdomslag får ynka 1 timme/grupp.

Ni fattar att vi inte skulle få någon form av bra basket i Umeå om ungdomslagen skulle måsta nöja sig med  2 eller bara 1 timme/vecka. Vi tvingas att pussla.

Umeå Fritid slår sig för bröstet över idrottens framgångar men det är tränarna och föreningarna som är trollkonstnärer. Hur löser man då detta ? 

För vår del så måste min förening både blanda ålderskategorier och mixa grupperna för att de som är 12 – 16 år skall ha en chans att utvecklas till basketspelare. Det är på gott och ont.

Den fysiska skillnaden kan vara skrämmande för en del. En del slutar eftersom dom måste samsas med pojkar eller flickor. Vi tappar talanger helt klart.

Träning dagligen är nödvändigt i 15-18 års åldern om man vill lära sig basket i någorlunda vettig takt. Om vi inte kan erbjuda det då går man till fotboll, innebandy och hockey som verkar ha obegränsade resurser.

Många vårdnadshavare blir faktiskt förvånade över seriositeten när deras barn kommer till oss och får höra att barnen skall träna 3-4 ggr/vecka. Vi erbjuder barnen chansen att utvecklas i basket.

Uppdatering: Målvaktscampen genomförs av ”målvaktsproffs” i samarbete med IBK Dalen och dom ar hela 90 deltagare. Hela 120 sökte plats.

Godmiddag