Hoops gissade ganska bra om OS

Den 15 juli tippade Hoops damlagens placering inför OS och jag träffade rätt med USA, Frankrike, Australien och Belgien men jag hade Belgien före Australien.

Jag tycker att Belgien chokade lite inför de avgörande matcherna. Avsaknaden av Allemand var stor men Ramette gjorde det iaf bra.

På herrsidan blev det inte en lika bra gissning. Jag hade USA, Serbien, Grekland, Tyskland och Frankrike i den ordningen. Jag trodde inte alls på franska Collets coaching med twin towers i startuppställningen. När han äntligen ändrade startfemman och matchningen blev det lyckosamt.

Enligt många var det domarna som räddade Collet & Frankrike med foul avblåsning i sista sekunden mot Japan. Det var hemskt att se vad ett trist domslut kan innebära i basket. Jag har tyvärr sett lite för många bara här i lilla Umeå när BSKT har mött ”lag som borde vinna” i SBL.

Ni kan säkert redan nu räkna ut vilka fördelar USA lagen kommer att ha i Los Angeles 2028 så glöm maktskifte.

FIBA domarnas coach Todd Warnick var mycket kritisk till domarnas insats i finalen.

Han sa att USA vann med 15 – 8 mot Serbien. Man fick 15 felaktiga domslut med sig som gynnade dem och Serbien bara 8. Tydliga knuffar och fasthållningar fick passera och tydliga offensiva resp defensiva foul nära korgen bedömdes felaktigt.

1 078 319 åskådare räknade man in under basketmatcherna i Lille & Paris. Rekordet från Atlanta OS 1996 slogs trots att det var hela 40 färre antal matcher nu. Kanske är det dags igen med minst fyra grupper och minst 16 lag. Det finns många fler bra lag i Europa som borde vara med.

Även 3X3 blev en succé i Paris.  Arenan på Place de la Concorde var utsåld med sina 4000 sittplatser alla 7 dagarna. Totalt räknade man in 72 000 åskådare. 3X3 basket i OS slutade igen lyckligt och lär bli kvar om populisterna inte finner breakdance mer tilltalande.

Lyssna på Benny & Kjell skrev jag i Hoops den 19 juli. Jag tycker att du skall ta chansen att lyssna på basketledarna Benny Johansson och Kjell Östh som startade Södertälje BBK 1976. Jag tror inte att folk ens i Södertälje riktigt förstår vad dom har gjort för staden och basketsporten. Deras piket tröjor borde hissas i taket på Telgehallen. Intervjun finns i LT.se. (podd)

Kanske borde både SBBF och SBL ledningen uppmärksamma deras gärning och resultat på alla nivåer under åren. Det är nästan oslagbart. Även Lars Mosesson förtjänar kavajen i taket uppe i Luleå.

Den 21 juli skrev jag om hur dåliga vi är på att visa uppskattning mot lokala spelare och ledare som har vigt stora delar av sitt liv för basketsporten. Jerry Selbergs inramade tröja står på golvet inne på Umeå BSKT´s kontor.

Det är dags att hänga upp den synbar på läktaren där publiken passerar och gärna med en liten faktanotis bredvid. Det måste gå att ordna. Någon måste ta ansvar för detta.

Umeå har många dam och herrspelare som har gjort många A-landskamper och vi har haft flera spelare som har vunnit SM guld dock få med en Umeå klubb. Jag tycker att basketen i Umeå borde ha en Wall Of Fame tavla i hallen uppe på läktaren.

Utan kultur och tradition så finns vi inte. Om det finns lite stolthet kvar för basketen i Umeå då måste detta hända under hösten annars tar IBK Dalen snart över baskethallen för gott.

Jag budade på Gustav Hanssons matchlinne från i fjol. Jag hade högsta budet till att det var sekunder kvar men då var det tydligen någon som slog till och jag blev utan trots att jag hade sagt att jag var beredd att höja mitt bud. Jag ville ha tröjan.

Jag gillade Gustavs sportsliga eleganta stil och givetvis hans kvalitet på plan under åren i Umeå. Han blev en förebild för alla spelare i Minervas Po 07-08 det vet jag. Om någon har hans Umeå BSKT tröja då köper jag den.

Undrar hur det egentligen står till med Uppsalas damlag i SBL. Jag har en känsla av att det kan bli ett nytt avhopp från SBL.

I UNT.se har man skrivit att det är klart med Nnamaka som headcoach och Nordström som assisterande, men det finns fortfarande inte en enda aviserad spelare i truppen. Ulf Landström kanske hör av sig nu när Hoops spekulerar.

Valencias headcoach Alex Mumbro blir ny coach för Tysklands herrlandslag. Det blir spännande att följa Gordon Herbert i Bayern Munchen. Är lite tveksam till hans coaching. Mest spännande blir Paris laget inträde i Euroleague.

Godmiddag