Slut på timeouten

Tyvärr så hinner inte Tapio Joulamo leverera någon krönika inför kvartsfinalerna så då får ni nöja er med HOOPS tankar inför matcherna på onsdag.

Australien vinner mot Serbien eftersom dom har det bättre laget. Belgien vinner mot Spanien nu när Ramette äntligen får spela. Det var ett misstag att satsa på Vanloo i gruppspelets två inledande matcher som etta. Remette hade varit brilliant i alla träningsmatcher. Frankrike vinner mot Tyskland för dom är ett bättre lag och en vassare coach. USA vinner mot Nigeria med stora siffror.

HOOPS har haft timeout sedan 25 juli men under tiden har jag hunnit notera en del som jag reagerat över.

Under OS basketen används VAR ofta som en extra lång timeout. Dom vet redan att bollen är i princip förlorad men med coaches challange får man ett avbrott på 1-2 minuter ibland längre för taktiska förändringar. Bevare oss för VAR i SBL. Vad skall vi med snabbare spel till vid inkasten då ? 

Har lagt märke till att nästen enbart de ungacoacherna sitter på en stol vid timeout. De äldre farbröderna förutom den franska coachen har ett knä i golvet och pratar när de ritar. Ofta pratar dom enbart. Om man använder stol då är det ast. coachen som bär fram stolen. 

Lyssnade på senaste timeout podden. Johansson blir bättre och bättre på att ställa följdfrågor så det bli intressantare för varje avsnitt. Henrik Dettman hade kloka saker att berätta men inget särskilt märkvärdigt budskap. Det var mycket ”Norrländskt sunt förnuft”.

Så har vi jobbat i Norrland länge. Coacher och spelare har fått förtroende att jobba. Det var t ex så Henrik Johansson kom in i coach rollen. Fick chansen i Umeå Comets i Damligan trots enbart GK. Tyvärr drog han när Jämtland erbjöd bättre cash.

I Norrland ger vi förtroende. Vi har sällan några spektakulära avskedanden. Udominate är undantaget med två avskedade coacher (Ruzic & Alman) inom två år.

Det var enligt mig gigantiska misstag att avskeda två så duktiga coacher pga den spelarkritik som kom fram mot dem. Man borde ha rett ut problemet i stället för avsked. Man kunde ha vunnit guldet redan då 2017 eller 2018 med någon av dem vid rodret.

Enligt uppgift går 40% av Svenska Basketförbundets 51 miljoner till personalkostnader. Är det rimligt/vettigt med tanke på hur lite föreningarna och SDF:en får ut ? Vad tycker du ?

Håkan Bergholtz som kommenterar basket på MAX under OS säger ”damernas NBA” om WNBA. Inte så professionellt. Jag googlade honom och det visade sig att han normalt är trafikreporter & sändningsledare på P4 kanalen. En budgetlösning med en som redan är anställd av Sveriges Radio. Snålt & trist.

Till Bergholtz försvar skall jag säga att han har skärpt sig en hel del till de sista matcherna. Om man skall referera basket i SBL eller OS eller var som helst då måste man göra lite förarbete annars blir det inte seriöst.

Jag är lite förvånad över att David Czerapowicz hamnade i Jämtland. När jag pratade med honom i våras då var det ju klart med att han skulle till Italienska 2:a ligan. Det är bara att gratulera Jämtland. Jag skulle ha varit glad om han hade varit kvar i Umeå. Trevlig kille och bra spelare.

Jag lyssnade på en litauisk blogg och där sade dom att den Japanska B-league kommande säsong inför en 4 poäng linje som dras ut till sidlinjen så det blir lika långt till korgen oavsett varifrån man skjuter. Det görs på försök för att värdera utvecklingen. Hur långt ut linjen dras förtäljer inte storyn. Intressant eller hur. Dagens 3 p linje är 6.75 meter från korgens mittpunkt.

Jag har snappat upp några intressanta meningar under sommaren som borde beröra basketspelare på elitnivå.

-”Spelarna bör alltid finna rätt motivation när dom spelar inför sina fans.  ”Coach Djordjevic

-”Den dagen en spelare fattar att en turnover är mycket dåligt, den dagen börjar utvecklingen”  Coach Kokoskov.

Godmiddag