OS notiser och kvartsfinaler

Av Jonte Karlsson

Efter lite drygt en veckas spel så har OS basketen slutfört sina gruppspel som bjudit på mycket bra matcher och en del godis. I mina ögon förvånansvärt bra basket i de flesta matcher och än mer glädjande att det inte funnits någon riktig slagpåse med i turneringen.

Av de lag som spelat klart så har alla tre visat sig vara riktigt bra och när det gäller Syd Sudan så är det många som tagit laget till sitt hjärta. De har ju en speciell historia som land och det hade ju inte blivit något alls om det inte var för gamle NBA spelaren Luol Deng som tog sig an uppgiften att skapa ett landslag i det krigshärjade landet. Laget består av ” ett gäng flyktingar som spelar basket” enligt forwarden Wenyen Gabriel. Än mer anmärkningsvärt är ju, enligt uppgifter, att landet saknar en enda baskethall. De bjöd på bra motstånd mot alla lag och vann över Puerto Rico men räckte inte mot stornationerna Serbien och USA. Rent basketmässigt var det också uppfriskande att se dem i en individuell atletisk offensiv som måste vara omöjlig att scouta.

Japan visade sig också vara bättre än vad jag förväntade mig. Vann inte någon match men var med länge mot Frankrike och förlorade efter förlängning. I matchen mot Brasilien om tredjeplatsen i gruppen saknade de sin stora stjärna NBA spelaren Rui Hachimura (som varit riktig bra) och då räckte det inte riktigt till.

Spanien missade också avancemang till viss glädje för undertecknad. Anledningen är att de gnäller så mycket på domarna. Ständigt utslagna armar, stora gester, floppande och annat elände som bara är trist att se på. Likadant har det varit med de spanska lagen i Euroleague där storlagen Real Madrid samt Barcelona har varit en plåga att titta på den här säsongen. Även grekerna med Larentzakis i spetsen kan klaga hejdlöst och göra allt till ett drama. De har det i och för sig kanske med sig från antikens historia…

Rent generellt så tycker jag att det här problemet varit ett europeiskt beteende och det har varit avsevärt mycket roligare att se lag från de andra kontinenterna. Australien är ett lag som bara spelar bra och hårt, ger och tar (de tar speciellt ingen skit, läs Josh Giddey) och är därför en fröjd att se när de dessutom spela bra basket. Även Canada och till viss del USA fokuserar på spelet och jag tror att diskussionen måste upp på bordet hur vi i Europa blir bättre på att spela i stället för att prata med och om domarna. Annars går vi samma elände till mötes som fotbollen och det gagnar inte sporten.

Om vi nu skall fokusera på något positivt så vill jag gärna påpeka att (enligt mig) de tre bästa spelarna så här långt alla är med i lag som inte tillhör det över hypade amerikanska laget. Det tycker jag är kul och bra mycket viktigare att påpeka än de sociala medier gurus som hyllar amerikanerna i tid och otid vad de än gör. Mer för att media byggt upp deras stjärnstatus (som blivit så viktig för många) än vad de gör på basketplanen. Joel Embid är ett exempel som kommer till tals ofta. Ser otränad och lat ut, spelar dåligt, skadar sig ofta men har synpunkter om allt och andra hela tiden. En riktig pajas i mina ögon.

Giannis Antetokounmpo i Grekland är så här långt överlägsen som spelare. Helt ostoppbar offensivt samt en NBA stjärna som spelar för sitt lag och sällan gnäller på domare även om han får ordentligt med stryk. Näst bäst är den serbiske centern Nikola Jokic som är snuskigt basketintelligent och även en ödmjuk spelare och människa. Imponerar oerhört i alla sammanhang. Shai Gilgeous-Alexander i Kanada är en av de mer vassa offensiva spelare jag sett. Oerhört bra på att skapa sitt eget skott med högprocent, sen kanske defensiven kunde vara en aning bättre.
Skulle jag utöka den här listan så finns det även andra bra europeiska spelare som jag väljer före amerikanerna prestationsmässigt i den här turneringen. Dennis Schröder och Franz Wagner i Tyskland har även de (oavsett vad man tycker om Schröders beteende ibland) varit riktigt vassa.

Kvartsfinalerna spelas enligt följande och här kommer några tankar samt mina tips i hur det kommer att gå:

  1. Tyskland – Grekland
    Tyskarna har imponerat med sitt lagbygge, med betoning på lag, och har dessutom fler spelare som kan kliva fram och avgöra till exempel bröderna Wagner. Spelar som bäst med ”uptempo” men klarar även av de andra delarna.
    Grekerna är stabila men de är för ojämna i sina individuella prestationer (undantaget Antetokuonmpo) och har inte riktigt samma vassa försvar som tidigare. Rent procentuellt säger jag 60–40 i tyskarnas favör
  2. Serbien – Australien

Vilken match, missa inte den! Australien är en personlig favorit just för att de har engagemang, spelar hårt samt har en del riktigt bra spelare. Josh Giddey är riktigt tuff offensivt, Patty Mills har bössan och kan få flyt i perioder, men den stora spelaren för mig är centern Jock Landale som imponerat oerhört.

Serbien är riktigt bra och det kan man stava Jokic och Bogdanovic som är superba. Resterande delar av laget har dock inte fått till det och personligen tycker jag att både Petrusev och tokhyllade Jovic är överskattade. Här behöver fler spelare kliva fram i den här jämna kvartsfinalen. Omöjlig att tippa vilket procentuellt ger 50–50, även om jag har en liten känsla för Australien…

  • Frankrike – Canada
    Hemmalaget har varit en stor besvikelse och hade tur som vann över Japan. Är pressade och det märks på ordkriget i pressen mellan coachen Vincent Collier och spelaren Evan Fournier. De ser stabbiga ut och är det verkar som att många av de äldre har gjort sitt? Och Victor Wembanyama i all ära men inte heller han har väl varit riktigt bra?
    Canada däremot är en favorit. Bra välkomponerat och coachat lag. En storstjärna i Gilgeous- Alexander som backas upp av strålande Barret och Brooks samt många andra mycket kompetenta spelare (Dort har varit lysande) så de gäller som stora favoriter. Men får Frankrike till det vilket är tveksamt… kan det här bli en rysare. Canada vinner och chanserna är 70–30.
  • Brasilien – USA

Spel mot ett mål givetvis. Brassarna har Caboclo, Marcelhino och skytten Benite som är bra. Måste dock dras med back up guarden Yoga Santos vilket förstör det mesta. Vill ni se någon som dribblar som om livet stod på spel så kika på honom. Sen kan jag även tycka att coach Petrovic har fel fokus i matcherna ibland.
USA har ju bara bra spelare. Tyvärr verkar det som om de fokuserar på att vara ”coola” i stället för att ta i och visa sin klass. Gör de det så är det givetvis inget lag som rår på dem i den här turneringen. Bäst så här långt har Durant, Edwards och LeBron James varit. Det enda jag hoppas på i den här matchen är att jag slipper se Embid.