OS basket för herrar på tapeten igen

Av Jonte Karlsson

Tiden går fort. Det känns märkligt att tänka på att det förra OS var i Tokyo för fyra år sedan. Speciellt eftersom mästerskap hela tiden avlöser varandra i en sällan sinande ström, vilket i mina ögon gör att det börjar bli svårt att hetsa upp sig över de turneringar som ständigt anses vara de bästa någonsin. Så skall det ju vara igen nu i Paris då det gäller vår sport men jag tycker nog att det mesta i försnacket är sig likt. Och sen är det väl högst troligt att utgången även den blir som den brukar?

Allt handlar ju som vanligt om USA och alla deras NBA spelare. Megastjärnorna som likt fotbollens Ronaldo beter sig lite som de vill. Nu har i alla fall tolv spelare (alla från NBA) bestämt sig för vilka som skall vara med. Och vad skall vi säga? Är verkligen de bästa med eller är det de största namnen som medverkar? Ta en sådan som LeBron James som faktiskt debuterade i OS redan år 2004 i Aten. Det är prick 20 år sedan och det här blir hans fjärde olympiad. Han stod över spelen i både Rio de Janeiro samt Tokyo men det mest anmärkningsvärda är väl att han förlorat ett mästerskap i just debutantspelen i Aten. Att hans karriär är imponerande kan inte någon anmärka mot, men har han verkligen varit så bra de senaste åren i Los Angeles. Individuellt ja, men kanske inte som lagspelare. Intressant fråga nu när även Enes Kanter Freedom går ut med massiv kritik som inte är nådig när det gäller hur LeBron är som människa och lagkamrat. Sen om Enes Kanter är något att lyssna på låter jag vara osagt…

Att även Kevin Durant är med igen är väl kul då även han är en av de bästa någonsin. Men är han verkligen det nu och han har väl haft samma problem med att vinna i sina senaste lag som LeBron haft i LA? Men oavsett min lite njugga och negativa kritik här ovan så är ju USA jättefavoriter och skall med sitt namnkunniga lag givetvis vinna. Tar de i och är motiverade samt kan styra sina egon så att alla får en del av kakan så vinner de givetvis.

Den enda legitima utmanaren är Canada som även de har mängder av NBA spelare. Hela 10 av de 12 kommer från ”världens bästa liga”. De andra två är Kem Birch och Melwin Ejim och de spelar till vardags i Spaniens ACB liga som även den rankas bland världens bästa. Canada har även en riktig superstjärna i Shai Gilgeous Alexander (Oklahoma Thunders) som det mesta kretsar kring. De andra NBA spelarna är bra men inte lika namnkunniga som sina amerikanska motsvarigheter. Däremot har de ett mer lagorienterat lag vilket alltid är bra i just lagsporter. I en träningsmatch lagen emellan så vann USA med 86–72 men jag tyckte mig se tendenser i det kanadensiska spelet som var mer intressanta än i det individualistiska USA.

Det finns givetvis andra mycket sevärda spelare i några av lagen och Nikola Jokic (Denver Nuggets) i Serbien är ju minst lika stor i NBA som alla spelare i det amerikanska laget. För att inte tala om Giannis Antetokounmpo (Milwaukee Bucks) som spelar för Grekland. Franske Victor Wembanayma (San Antonio Spurs) tillsammans med defensive specialisten Rudy Gobert (Minnesota Timberwolves) bildar ett intressant par i Frankrike som även har många andra bra spelare med meriter från just NBA. Frankrike är givetvis ett lag som även kommer att ha ett massivt stöd från hemmapubliken och de är verkligen motiverade för att ta en medalj.

Som synes en hel del kvalificerade spelare som gör att hela OS blir en enda kavalkad i ”All Star spelare”. Frågan är dock om det kommer att gå ut över lagprestationerna då alla de här herrarna kommer att vilja ha mycket boll samt få sitt eget ego (läs Ronaldo igen) mättat.

Grupp A är den mest sevärda när det gäller spänning och den kan med fog kallas ”Dödens grupp” då den innehåller Australien (alltid bra lag med många bra meriterade spelare), Grekland, Canada och det tidigare storlaget Spanien. Deras mest meriterade spelare finns dock inte kvar i laget och de bygger nytt. De hade dessutom vissa problem med Finland i kvalet och då förstår ni att de motståndare som nu kommer är i svåraste laget. Härifrån tror jag att Canada och Grekland går vidare till kvartsfinal.

Grupp B består av Frankrike, Tyskland (världsmästare) Japan och Brasilien. Enklare att tippa där jag tror att Frankrike och Tyskland är de bästa lagen.

Grupp C ger då Serbien, Syd Sudan, Puerto Rico samt USA där de sistnämnda och Serbien står i särklass och kommer gå vidare.

Mitt tips här ger ju bara sex kvartfinalslag men det är även så att de två bästa treorna går vidare men det blir ju vanskligt att tippa då grupperna är så ojämna. Men får jag välja två lag till som bör vara med rent sportsligt och spelmässigt så blir det Australien samt Brasilien.

Annars är jag mest intresserad av hur basketen skall spelas nu när det är internationellt spel. Det spelet är ju många gånger avsevärt tuffare fysiskt än vad NBA stjärnorna är vana vid och det har ju redan nu gnytts från en del håll gällande det här. Otaliga är dessutom de ex NBA spelare som i Euroleague vittnar om att basketen där är avsevärt mycket mer lagorienterad, publikbaserad men framför alltmer fysisk. NBA spelarna skall ju även anpassa sig till de internationella reglerna som är annorlunda mot vad de är vana vid och det blir intressant att se ur de handskas med det. Givetvis är amerikanerna storfavoriter men det här kanske kan störa lite. Och att de går att besegra vet vi ju numer och till och med LeBron James borde vara medveten om det. Om inte annat av egen erfarenhet.

Det är Discovery som står för sändningarna i Sverige detta OS. Vad de har för basketredaktion vet jag inte men har fått höra att Alva Stark skall vara expertkommentator och det tycker jag är spännande. Om hon sen är expert för både dam och herrbasketen låter jag vara osagt men det är alltid kul med nya röster. Det enda jag hoppas är att kanalen tar OS basket på allvar. Vi vet ju av erfarenhet att amerikanska lag drar till sig ett stort intresse när de har sina stjärnor med. Och denna gång finns det ju mer NBA spelare än någonsin i flera olika lag att kika på vilket faktiskt ger många bra matcher även i gruppspelet. Med tanke på att nästan alla påtalar att svensk basket har fler utövare än någonsin, bättre fanbase med utökat allmänintresse samt att vi är på gång (om detta kan vi diskutera en annan gång) så hoppas jag att sändningarna höjs till intressenivån. För det är väl vi fantaster värda?