12 dagar till OS starten

OS gruppspelet i basket genomförs i en förort till Lille nämligen Villeneuve-d`acq i norra Frankrike på gränsen till Belgien ca 3 timmars bil/tåg från Paris. 60 000 innevånare och 50000 studenter innebär att förstaden liknar Umeå. Lille har ca 250 000 innevånare och regionen ca 1.2 miljoner.

Det känns lite lite konstigt att basketens gruppspel spelas långt bort från händelsernas centrum och inte i Paris där tom beachvolley har fått en egen arena med 13000 sittplatser  mitt framför Eiffeltornet. Har basketen sämre status i Frankrike än vad jag trodde ?

Herrarnas gruppspel med 18 matcher drar igång den 27 juli och är färdigspelad den 3 augusti. 1/4 finaler den 6:e, 1/2 finaler den 8:e och brons & final den 10:e augusti.

Jag tror att det kommer att bli en spännande och intressant turnering. USA kommer inte få någonting gratis. Det blir inte showtime som i Barcelona 1992.

Idag 12 dagar innan uppkast ser min ranking ut så här: USA, Serbien, Grekland, Tyskland, Frankrike. Inte många som tror på Grekland men jag tror på deras nya coach Spanoulis. Coachningen blir avgörande i sådana här turneringar.

Damernas gruppspel med 18 matcher startar den 28 juli och är färdigspelad den 4 augusti. 1/4 finaler den 7:e, 1/2 finaler den 9:e och bronsmatch & final den 11:e augusti.

Även damturneringen kommer att bli intressant. De flesta tror nog att USA´s damer kommer att vinna lätt men dom får det minst lika tufft som herrarna att försvara titeln. Den Europeiska basketen har tagit jättekliv sedan senast.

Idag 13 dagar innan uppkast i damturneringen ser min ranking ut så här: USA, Frankrike, Belgien, Australien, Kanada. Ingen tror på Belgien i topp men jag har sett dem i 2 matcher den senaste veckan. Dom spelar bra och har en bra coach.

OS närmar sig. Japans herrlag har lagt sitt sista träningsläger i Helsingfors i Finska Förbundets fina träningsanläggning i anslutning till Idrottshögskolan.

Smarta och offensiva satsningar av det finska förbundet och staden Helsingfors ger eko ute i basketvärden.

Det är ingen slump att Finland har tilldelats U18 EM för herrar som spelas i Tammerfors i slutet av juli och har även fått en herr EM grupp och ett dam EM grupp inom det kommande två åren.

Mina gästskrivare  Jonte Karlsson (herrbasket) och Tapio Joulamo (dambasket) har lovat att försöka leverera en krönika med deras egna tankar innan OS startar. Det ser vi fram emot.

Godmiddag

P.S Friidrotten börjar inte förrän 1 augusti och då med kvaltävlingar och det tackar jag för eftersom det är den sport som ligger mig varmast om hjärtat efter basket.  Basketen hinner spela klart hele gruppspelet innan friidrotten drar igång på allvar d.s