”Många spelare tappas på vägen”

Jag läste ett inlägg av JP Kostet där han gratulerade innebandyn i Norrbotten som hade blivit 2:a i SDF Turneringen och samtidigt efterlyste han en ny SDF Turnering för basketdistrikten.

Jag håller med den gode JP Kostet. Det är trist att den inte längre finns kvar. Allt är ju nedlagt numera. Mini Basket Cup succén är numera Easy Basket utan ”skadlig poängräkning”. Till och med 70iaden, Skol SM och Skol DM är nedlagt. Barnen och ungdomens favoriter finns inte längre.

De turneringar som för det mesta bara var kul finns inte längre utan bara USM där det ofta inte finns utrymme för kul minuter. Basketen tappade sin soul någonstans på vägen. Vi var först med dessa mass mönstringar. Andra har tagit efter och skördar framgång.

SDF Turneringen som vi hade på 80 och 90 talet var en stor succe men den blev lite för dyr för SDF:en eftersom man inte fick rejält stöd från SBBF. Dessutom ville inte distrikten i den södra delen av landet åka upp till Norrland så turneringar spelades söder om Dalälven.

Jag var 1991 nere i Södertälje och varvade coaching av Västerbottens flickor födda 1976 -77 med träningar där spelarna synades av landslagsledningen. Det var toppen arrangemang och kidsen gillade det.

När jag själv var A-pojke spelade vi från Norrbotten länslags matcher i Sundsvall mot Dalarna och Ångermanland. Vi gick vidare till slutspel. Det kan ha varit det som fick mig att fortsätta. 

Region med Miki Herkel blev inte lika bra som SDF lägren och turneringen men var helt ok. Det som var bäst med Region var att många kommande unga tränare fick chansen till bra praktik och stimulans.

Nu har vi bara några få Zonläger runt om i landet där kanske 30 spelare skall visa upp sig på några träningar under 3-4-5 timmar på en dag. Det är många spelare som vi missar/tappar på vägen och då säkert till innebandyn, fotbollen eller hockey.

Västerbotten tog förresten guld och silver i samma turnering i helgen som Norrbotten. Inte särskilt konstigt. Umeå Kommun har 5000 innebandyspelare, hela länet kanske 8000.

Godmiddag