”Kvar på perrongen”

Girona, Spa åkte på en överraskande förlust borta mot Mechelen, Hol i torsdagens Euroleague match. För två veckor sedan åkte Fenerbache på torsk borta mot Szeksered i Ungern.

Det är bara att inse att utvecklingen ute i Europa går med raketfart men i Sverige står damlagen kvar på perrongen.

Avsaknaden av ett satsande Udominate/A3 är stor. Listan på toppspelare som har besökt Umeå Sporthall och visat upp sig kan göras lång. Sverige tappar dessutom i internationell ranking när inga damlag deltar i internationellt.

Det var inte så att stjärnlaget Girona spelade dåligt utan det var Mechelen som med bara 2 amerikanskor och en väl tajmad 2 – 3 zon fick Girona i obalans. Dessutom var hemmalagets 3 poäng skytte galet bra och då särskilt av guarden Bergani. 77 – 67 till Mechelen är en skräll.

Döm om min förvåning när jag såg att en svensk SBL domare dömde i Litauen i torsdags. Rikard Eriksson dömde Euro Cup dam matchen Kibirkstis – Uni Gyor och gjorde det alldeles utmärkt.

Abigail Asoros Namur har problem i Euro Cup. Tre raka torskar efter riktigt risigt spel innebär nog att cupen är över för i år. Asoro har haft problem att få speltid men fick nu 37 minuter och levererade 10 p och 5 r mot tyska Fribourg.

Tittade på Holon, Israel eftersom Sverige snart möter dem i EM kval. I Holon spelar Simms som har blivit godkänd att spela som naturaliserad med israeliska landslaget. Hon är bra men lite divigt uppträdande kan jag tycka.

I Holon spelar även en fd Udominate spelare nämligen litauiskan Baltkojiene. Den irrationella guarden är tyngre men fortfarande snabb och lite vild i spelstilen och tydligen uppskattad eftersom hon fick 37 minuter (7 p, 7 r). När hon kom till LBBK så blev det snabbt cut.

LBBK coachen kapar rejält Visbys agerande uppe i Luleå i onsdags. Han förväntar sig tydligen att när man kommer på besök då skall man visa respekt genom att ställa upp med bästa lag, minst 10 spelare och kämpa till sista sekunden.

Sandberg borde förstå att Visby gör som dom vill med sitt lag. Dom har dessutom en spansk tränare och jag är 100% säker på att han inte tänker svenskt.

Jag antar att Visby räknade med att dom inte skulle ha ngn chans även om de hade toppat laget hela matchen. I stället gav man spelare som annars inte får spela bra erfarenhet och siktar på matcher som man kan vinna.

Jag tycker inte att det är fel. Det anser jag att Umeå BSKT borde ha gjort tidigare under coach Gustavsson och även under coach Balibrea.

Spara på starterna i matcher som ”inte kan vinnas” och ge bänken värdefull speltid. Med transparens i laget fungerar det bra.

Åke Bärlin som i fjol coachade Fryshuset vann inte en enda match. Han fick en hel del kritik över sitt coachande. Nu är han i Norge och coachar Kongsberg i den högsta ligan och har 8 – 0 och leder serien.

Kul revansch. Jag misstänker att han nu har betydligt bättre spelare i truppen.

Den nya coachen i Real Madrid har kanske kommit över krisen. Igår kväll blev det en tung hemmavinst mot Anadolu.

Godmiddag