Dags för VAR och choaches challange

Hur många icke avblåsningar det var i matchen mellan Norrköping och BC Luleå det vet jag inte men det var många. Snacka om domare som är tagna av stundens allvar. Domarna släppte ett stort antal kontakter som borde ha renderat i avblåsningar.

Att det skall vara så svårt att följa regelboken strikt. Domarna kan den ”som rinnande vatten” men vad är det som avgör vad man blåser på ?

Är det vilka kollegor man dömer med ? Är det beroende av vilka lag som möts ? Är man bara rädd för att blåsa i pipan ?

Den värsta icke avblåsningen kom i slutsekunden. Denzel George försöker få iväg ett tre poäng skott men Schüberg stoppar honom.

Kalpakas som står  3-4 meter ifrån händelsen ”ser ingenting” och han rådfrågar inte ens sina kollegor. Game over.

Att döma av TV bilderna borde det ha blivit tre straffkast för George. Det är kanske dags att införa VAR och coaches challange även i Sverige när det inte räcker med tre (3) domare.

På en vecka har BC Luleå fått en osportslig mot sig i Östersund som inte var en sådan. De har fått en med sig hemma i Luleå som inte var en sådan och nu fick de inte med sig en foul i slutsekunden som kunde ha avgjort matchen på straffkastlinjen av George.

Det var samma visa i matchen mellan Umeå BSKT och Jämtland. Antalet icke avblåsningar var näst intill oräkneliga.

Domarna tillåter båda lagen att hela tiden gå över gränsen för det tillåtna och då blir det som det blir. Långsamt och ingen särskilt vacker basket. Spelarna får i det närmast brottas för att ta sig fram. Det var för bedrövligt att se så jag åkte hem i mitten på tredje.

Jag gläds i alla fall med dem som brottas med att får ihop arrangemanget till varje match.

De senaste två vinsterna ger ny energi och möjlighet till förbättringar. Fler kanske vill hjälpa till så att man kan bjuda på ett proffsigare arrangemang. Gårdagens match var den proffsigaste på flera år.

Det första som måste åtgärdas det är ljudnivån på musiken. Galet högt och direkt hälsovådligt. Vem är det som kräver den nivån på ljudet ? Är det någon som ”kör sitt eget race” och själv bestämmer och ingen vågar ”säga till”.

Jag vet att det finns folk som sällan går på herrmatcher bara pga av den extremt höga ljudnivån.

Flera av dem var på gårdagens match eftersom det var fri entré. Dom kom fram till mig och klagade och sade att dom inte kommer tillbaka om det skall vara som det var igår igen. Jag vet att dom absolut inte kommer att komma och betala för den ljudnivån. 

Det näst viktigaste som måste åtgärdas snarast är tempot på presentationen. Den är alldeles för lång och saknar tempo. Med bakgrundsmusik och speaker blir dessutom allt bara en gröt av ljud för dem som sitter högre upp än rad 3.

Ljudanläggningen i hallen är tyvärr inte den bästa. Jag tror att felet sitter i de föråldrade högtalarna i taket som har suttit där sedan 1995.

I kväll startar damerna Euroleague och alla matcher finns på Youtube. Jag får nöja mig med det nu när A3 till min stora sorg är nedlagt.

Jag hoppas att du har tagit chansen att sätta dig in i damernas Euroleague genom att läsa Tapio Joulamos krönika från igår.  TJ´s kunskap om lag och spelare är imponerande och mycket läsvärd. 

TJ skriver bl a att Svenska Basketbollförbundet bidrar med 100 000 kr till svenska lag som anmäler deltar.

Jag kan för dig berätta att det Ungerska Basketförbundet bidrar med 300 000 € till varje lag herrar som damer om man spelar Euroleague. Du kanske då förstår varför ett lag som Sopron kunde ”vinna hela skiten” i fjol. 

Godmiddag