Säg Umeå och inte Ume gör rätt SVT

Luleå BBK förlorade igen borta mot Mark. Kolla historien. Det var inte mer än ett par år sedan det hände senast.

Även A3 åkte på öppningsförlust borta mot Mark för ngt år sedan. Det verkar som att Mark alltid är peppade när säsongen startar men att man inte har uthålligheten.

Jag blev inte särskilt förvånad. Jag skrev tidigare om deras amerikanska nyförvärv. Mark har en första femma som kan matcha de flesta i år men frågan är vad bänken kan leverera.

Jag har tippat Luleå men magin har kanske försvunnit. Förlusten i finalen i fjol mot Norrköping kan sitta kvar länge. Det kanske hade varit bättre med en makeover av laget

Noterar att SBL dam har gått tillbaka till tre (3) domare i varje match redan i grundserien dessutom ser jag återigen kommissarier.

Det verkar finnas gott om slantar i kassorna för det kalaset kostar närmare 50+ tkr extra för varje förening under innevarande säsong.

Det måste vara ett beslut helt och hållet i jämlikhetens tecken för det är absolut inte nödvändigt med tre.

Jag hävdar bestämt att det skulle räcka med två även i SBL herr. Det spelas inte snabbar basket nu mot för säg 20 år sedan däremot spelar man ojustare i SBL herr så det kanske motiverar en tredje domare – bara dom blåser i pipan.

Kommissarien är en helt onödig kostnad. Hen är bara där för att kontrollera sekretariatets arbete men sekretariaten behöver idag ingen kontrollant eftersom alla skall vara välutbildade. Hemmalaget är ansvarig för att personalen kan sitt jobb.

Klokt av Luleå BBK att välja SBBK i kvartsfinalen i Svenska Cupen. Nu får man besked om man behöver förstärka laget ytterligare innan februari fönstret stänger. Kanske måste man fylla hela kvoten.

FIBA har kommit med en bra regeljustering. En vanlig foul under de sista 2 minuterna vid inkast innan bollen har passats in betraktas som en personlig foul och bestraffas med endast ett (1) straffkast (oavsett lagfoul) och bibehållen boll.

En hård foul (spelförstörande) i samma situation bestraffas som tidigare (osportslig) med  två (2) kast och bibehållen boll.

Tittade på söndagen på en match i div 3 damer mellan KFUM Umeå och Boden Basket. Kul med vinst och extra kul att se mitt Minervas tidigare spelare göra bra ifrån sig.

Jag regerar igen över det osportsliga beteende som några pojkar ägnade sig åt uppe på läktaren. Kan verkligen inte någon anhörig ta tag i detta. Bua, vissla och trumma om ni vill men inte riktade kommentarer.

Sju timmar till uppkast mellan BSKT och Borås när jag skriver den här HOOPS krönikan. Jag tror inte att många tror att BSKT skall kunna vinna mot dem men det gör jag. Kan BSKT prestera det försvar som dom spelade när Karhu Basket var på besök då kan man vinna mot de flesta.

Blir även intressant att se om Borås coachen tillåts att stå och coacha långt utanför coach boxen även i år. I fjol lade jag ut en bild på HOOPS då han står 2 meter från mittlinjen INNE på plan utan att bli tillsagd under heala matchen. Balibrea blev däremot tillsagd och varnad ett par gånger.

Är det ok att SVT kallar Umeå för Ume i sport inslagen. Är det inte bara vi Ume bor som får kalla oss för Ume bor. SVT borde vara språkligt korrekta och kalla vår lag för lag från Umeå.

Godmiddag