Halleluja Suomi

Att den rultiga ganska långsamma Doncic kan dominera på det viset som han gör borde ge många basketspelare hopp. Det kanske finns en chans att bli bra även om man inte är ett muskulöst och fysiskt monster. Det gäller att använda huvudet och ha balans när man spelar basket . Det är nyckeln.

Sverige spelade ganska stabilt i stora delar av matchen men var alltför Guard tyngda som vanligt. Coachningen var bättre än senast även om skuttandet och flaxandet vid sidlinjen sticker ut igen. Tycker ni att det ser ok ut ? Inte ens Bosnic hoppar omkring på det viset längre. 

TV sändningen var god PR för vår sport men jag antar att tittarsiffrorna var låga som vanligt. Högsommar, värme och matchen sändes vid middagstid. Jag hoppas att många såg matchen.

Tittarsiffror presenteras ofta om populära program men jag är skeptisk. Tittandet mäts via en panel av utvalde människor. Hur mäter man tittarsiffrorna korrekt med en tittarpanel ? Sannolikheten att de som väljs ut har kontakt med basketboll är ju försvinnande liten.

Grafiken var riktigt bra men Umeås coach Boris Balibrea hade fått ett nytt efternamn nämligen Bilarea. 

Suomi hjälpte Sverige men det höll på att gå åt finnskogen. Finland fick en fin start med 2 – 15 och slappnade av lite. Luftade bänken och vips så var Kroatien tillbaka. Med några minuter kvar och 78 – 70 till hemmalaget så trodde nog alla att det var över för Sveriges räkning men……….

Lite naivt spel av Kroatien och en trea av Maxhuni och ännu en från Markkanen så var Suomi förbi till 80 – 82.Kroatien hade straffar för en OT men missade. Halleluja för Suomi. Jag håller med Håkansson. Sverige är värda att gå vidare.

Serbien torskade igen och den här gången mot Belgien. När får Pesic gå det är frågan. Kanske är han så stor så att han får vara kvar. Tyskland vann mot Polen tack vara Schröder och bra coachning.

Ikväll 17.00 Georgien – Spanien, 18.00 N. Makedonien – Ukraina, 18.30 Litauen – Tjeckien, 19.30 Nederländerna – Italien. Jag ser nog Lit – Tje och Frankrike – Ungern kl 20.30. Courtside passet kostade 119 kr för alla matcher. Det var det värt.

I senaste HOOPS uppmärksammade jag er på att 7 av 12 lag i årets WNBA är coachade av kvinnor. Det tycker jag är riktigt bra och utvecklingen verkar vara på väg åt det hållet även i Sverige. 

Vi har i många år haft en inavel på coacher i våra högsta serier. Samma personer har roterat runt i olika föreningar både på herr och damsidan. De senaste åren har det skett en förändring och det välkomnar jag. 

Godmiddag