Vart är vi på väg ? Kan det vara rätt ?

Norrköping hade inga problem att vinna match sex och det berodde framförallt på bredden på laget. Jämtland har förvisso fem amerikaner på plan från start men bänken höll inte måttet när det kom till kritan. Det gjorde däremot Norrköpings bänk. 

Jag gläds med Dawit. Match fyra måste ha varit jobbig för honom. Han blev i princip bänkad i den matchen av Riipinen pga några dåliga foul och för lite flyt i spelet.

Jag tycker att Jämtland publiken var bra i medgång men förvånansvärt tyst i motgång.  Chansen fanns fortfarande med några minuter kvar men man kunde höra gnisslet från parketten när Norrköping hade bollen och inte en buande, tjoande och stressande publik. Publiken gav faktiskt upp före laget.

Jag tittade som sagt på matchen och det var som vanligt. Domarna hade bestämt sig för att ”låta dom spela om det” vilket innebar att man inte blåste på allt som inte var enligt regelboken. Domarna hade inte kontroll på matchen enligt mig. Antalet kapningar och ”tak över spelare” som passerade utan avblåsning var många.

Om kommissarie Lefwert var nöjd med domarinsatsen då vet jag inte vad jag skall skriva härnäst.

Vilken ful och oren match. Ren tur att ingen blev skadad. Att det blev några tekniska foul är förståeligt. Till sist brister det när man åker på en tickytac foul trots att man har gjort samma sak tjugo ggr tidigare i matchen utan åtgärd från domarna.

Jag ger spelarna en eloge för att dom kunde hålla sig och inte tappa humöret. Det är lätt att det brister när mycket står på spel och man t ex känner att man borde få en foul med sig.

Jag kan inte vara positiv över svensk basket. Det är SBBF och domarna som styr och inte FIBA som har bestämt reglerna. Ni får tycka vad ni vill om min åsikt men jag står fast vid den. Jag tvekar över hur jag skall följa den svenska herr basketen i framtiden. Jag kanske tom byter sport.

Notera att jag tror att Norrköping hade vunnit även om rättskiparna hade följt case boken slaviskt.

Expert kommentator Rajacic höjer spelet och finalerna till skyarna men han är för ung för att ha varit med då svensk basket var så mycket bättre. Om man har suttit i Delfinen i Luleå med nära 7000 på läktaren då har man en annan åsikt.

Då var det så mycket folk på läktaren och sådan ljudkuliss så jag tror att anledningen till Alviks missade skott och straffar i slutminuterna berodde på att alla blåste mot bollen samtidigt som Alvik sköt. 

Nutidens ungdom bryr sig inte om historien. Det är NU som är viktigast och bäst. Det är synd för då lär dom aldrig förstå sig på vad som är bra i basket och tradition och kultur.

Om Rajacic hade fått se Doremus Bennerman, Andrew Mitchell eller några av Solna Vikings stjärn guards spela live då hade han inte snackat så mycket om Wilson m fl. Må så vara MVP i år.

Intervjuerna efter matchen var inte väl förberedda och blev alldeles för svamliga.

Att en spelare med svenskt medborgarskap och lagkapten inte kan intervjuas på svenska kan väl ingen tycka är kul. Guinn har fler år i Sverige än Duplantis men har inte fixat språket. På fredag kväll får vi höra Duplantis intervjuas på svenska.

På onsdag kan Kauhajoki ta hem det finska mästerskapet igen. ”Karhu” leder med 3 – 1 i matcher mot Salon Vilpas. Jag tror att Karhu Basket avgör hemma.

Biljetter till kvalmatchen mot Sverige finns att köpa. Matchen spelas i Metro Arena i Esboo strax utanför Helsingfors. Hallen tar 8500 personer på en basketmatch och det lär bli fullsatt. Den billigaste biljetten kostar 325 kr och den dyraste på långsida courtside 1650 kr.

Jag är rädd för att finnarna har planerat en ljuvlig hämd för förlusten i Globen.

Dags för timeout i svensk basket och tid för eftertanke. Vart är vi på väg. Kan det vara rätt väg ? Samma sak gäller NATO frågan. Vart är vi på väg ? Kan det vara rätt väg ?

Godmiddag