”More fastbreak basketball please”

Det blev Goss och inte  de tre musketörerna som avgjorde den tredje finalen mellan Luleå och Norrköping. Det var tur för Luleå att en ny ”Machine Gun Goss” klev fram annars hade det varit över.

Ellen Nyström var i alla fall 100% redo för fight. Vesterberg & A Nyström hänger inte riktigt med i det tekniska och ganska snabba Dolphins style spelet.

Goss uppträdde på exakt samma sätt som när Luleå vann i Umeå senast. Hon tog över lagets poänggörande när det som mest behövdes och slog ut A3 i semifinalspelet.

Avsevärt intensivare försvarsarbete från Luleå betydde mycket. Det gav möjligheten till några ”lätta poäng” då och då. Luleå fick den här gången spela ett snäpp närmare i försvar och domarna hade inte bråttom att ta foul det är helt klart. Det gynnade hemmalaget igen tycker jag. 

Jag tror inte att Luleå spelare får springa och tackla hemmaspelare i nästa match. Troligtvis tvärt om och därför tror jag att Norrköping vinner guld på onsdag. Luleå har svårt med Dolphins snabba basket liksom de flesta lagen i SBL herr också har haft.

När det är slutspel ska domarna tydligen inte blåsa för hakning, crosschecking eller tripping i hockey eller för bodychecking, handchecking och bumping i basket.

Det är out of date = Gammaldags tänkande. Vi lever i skummjölkens land som alltid tvekar och aldrig kliver fram i täten utan ansluter till det nya sist av alla.

Det är helt ok om lagen spelar hårt och fysiskt. Taktiken bestämmer man själv, men det är domarna som skall följa regelboken och se till att båda lagen bedöms 100% rättvist. Det är slut på hemmadomare internationellt inom basketen.

Det som är lite konstigt det är att man blåser så få foul trots hårt spel och upprepade regelöverträdelser.

Beror det kanske på att många coacher och experter pratar om att ”det är så det skall vara i slutspel”. Vill man ha brottning och ojuste spel i stället för vacker basketboll i högt tempo. Lite märkligt och lite gammaldags som jag skrev ovan kan jag tycka trots att jag är gammal.

”Dolphins Basketball”.Vad jag förstår så kallar Norrköping sitt sätt att spela för det och jag gillar det. Det är inte på något sätt nytt eller unikt att ha en egen stil och då med snabba omställningar och skott inom 10-15 sekunder. För att kunna spela så måste man rekrytera rätt så att spelarna kan spela så.

Jag är ganska säker på att Norrköping kommer att få spela lite tuffare försvar nära korgen i nästa match vilket kommer att innebära att det blir svårare att få till poäng för Luleå. Luleå måste spela effektivare anfall när man har bollen och förvalta den med poäng eller att få gå till straffkastlinjen. 

Norrköping spelar väldigt bra och då särskilt på hemmaplan och dom skjuter dessutom bättre än Luleå på sina MONDO korgar. Luleå är van vid sina SCHELDE korgar. Kan det verkligen ha ngn betydelse säger kanske du.

Plankorna är av olika hårdhetsgrad och fjädringarna har olika hårdhetsinställning det spelar viss roll. Långa returer i Norrköping och nästan inga långa alls uppe i Luleå.

Båda lagen har riktiga ”hemmakorgar”. Däremot är diametern densamma i båda korgringarna.

Jag ser i media att BSKT har valt att ta tillbaka Will Butler till kommande säsong. Han är en tränings villig och trevlig kille som utvecklades mycket under fjolåret men i mina ögon har han inte den touch i händerna som en kille som skall spela nära korgen i SBL måste ha.

”The ball looks heavy in his hands” brukar dom säga i USA. 

Jag hoppas att han håller sig ifrån burritos i sommar och håller matchvikten och formen. Säsongen 2021-2022 kom han i form först i början av 2022 men den touch och de mowes som jag tycker att man måste ha när man spelar nära korgen den såg jag aldrig i fjol.

Jag skrev ngn gång att han borde ha fått pris som säsongens bästa center men nej. Han var det ett kort tag under våren men för kort tid.

En sak är också helt klart och det är att med Butler blir det ingen ”Dolphins Basketball” från Umeå BSKT kommande säsong utan samma ”Barcelona anfall med böljande sidleds rörelser med förflyttning av bollen”.

I mina ögon tyvärr ganska trist basketboll och inte den basket som spelas på högsta nivå i Europa. Publiken och jag skulle uppskatta lite mer fart och fläkt och offensiv aggressivitet i Umeå BSKT.

Godmiddag