Nu hänger det på ”De Tre Musketörerna”

Norrköping spelade exakt så stabilt som jag hade väntat mig därför trodde jag att dom skulle vinna gårdagens match. Importerna levererade liksom Gyberg, Lundqvist och Åhlberg.

När A3 vann borta mot dem för en dryg månad sedan med 69 – 82 då tror jag att många liksom jag tänkte att Norrköping vinner inte i år.

Sanningen är den att Norrköping har kommit i form efter den förlusten. Dom har spelat väldigt övertygande både i anfall och försvar under de senaste 2 – 3 veckorna.

Det blev 3 – 2 mot Östersund men jag tycker att dom spelade stabilt även i de två förlustmatcherna.

Jag såg inga synbara taktiska förändringar i Luleå för att öppna upp för Williams. En liten enkel pick and roll på toppen lite oftare kanske hade öppnat upp om Williams hade attackerat. Nu avbröt hon hela tiden och anfallet blev statiskt. Coacherna får konsultera mister Mikke Johansson innan söndagen.

Synd att inte coach Sandberg i Luleå inte vågade fortsätta med 1-3-1 zonen för den gav resultat direkt. Jag tycker att det är ett klassiskt misstag att direkt plocka bort zonen när motståndarna lyckas luckra upp den några ggr. Ofta beror det på individuella prestationer och inte taktiken. Varför inte variera zonen och snabbt gå tillbaka till 1-3-1. Den är svår att möta om man kan spela den.

Norrköpings spelare hade inte koll på hur dom skulle anfalla mot 1-3-1 men inför söndagens match har dom hunnit slipa lite på det. Dom tar knappast tåget utan det blir taktisk träning hemma och flyget upp i morgon. Testa gärna 1-3-1 igen men absolut inte från start.

Krönikören i Luleå verkar redan ha gett upp och även andra basketmänniskor som jag känner i Luleå verkar ha kastat in handduken men det har inte jag gjort. 

”Den sju år långa guldsviten ser ut att spricka”skriver en annan, som tydligen inte har någon koll alls på att A3 vann guldet 2019. ”Framgång förblindar och fördummar brukar man säga”.

Nyckeln är ”De tre musketörerna” Nyström, Vesterberg och Nyström. Jag tror att dom ser varandra i ögonen och biter ihop och kliver fram och hjälper amerikanskorna till en vinst i morgon. Allt annat skulle vara en stor överraskning för mig. En förlustbesvikelse skulle kanske tom sätta stopp för deras fortsatta satsning.

Jag hoppas på lite vassare rättskipare i morgon. Glocko var riktigt darrig med många misstag nära honom, Jucevicius godkänd men inte mer. Månsson som nyligen var på utbildning i Istanbul i samband med damernas Euroleagu Final Four hade en bra match. Hoppas att åtminstone hon får chansen igen i Luleå i morgon.

En känd basketledare som bor på annan ort skrev till mig igår och menade att jag även skall nämna att SBL dam borde kunna starta senare i oktober så att klubbar kan ha spelare med artistskatt. 

Ett längre uppehåll runt jul och nyår skulle dessutom då kunna räknas bort från gällande 181 dagar.

Jag håller med honom om det men jag vet att de som styr egentligen vill FÖRLÄNGA säsongen så mycket som möjligt. Det har inte med det sportsliga att göra utan med att de som jobbar med basket (SBBF, SDF, Elitklubbar) skall kunna var anställda med full sysselsättning.

Artistskatt och kortare säsong skulle troligtvis innebära att vi aldrig får ner antalet importer till två (2) som jag tycker borde vara max r3dan till nästa säsong. Klubbarna skulle snarare få råd att ha fler importer.

Om du har möjlighet att se pågående slutspel i herrarnas Euroleague då gratulerar jag dig. Det är så hög kvalitet på spelet och spelarna och så långt från SBL herr så att det nästan gör ont. Flera av de här lagen skulle vinna mot de bästa lagen i NBA, bara så att du förstår vilken klass det är – om du inte vet.

Under påsklovs veckan har alla 8 lagen spelat sina första två matcher och i tre av mötena har bortalaget lyckats att vinna så där står det 1 – 1 i matcher. Olympiakos – Monaco, Milano – Efes, Barcelona – Bayern M.

Real Madrid har 2 – 0 efter att sent igår kväll ha krossat Maccabi med hela 95 – 66. Barcelona är mångas stora favoriter. Jag tror att Real Madrid är tillbaka på tronen den 21 maj.

Godmiddag