Jag har alltid gillat zonförsvar

Jag såg inte torsdagens inledande semifinalmatcher i sin helhet

men ganska mycket av Jämtland mot Södertälje och den utvecklade sig precis som jag misstänkte. Jämtland har en dalande form och dom har förtvivlat svårt att spela mot ett bra zonförsvar. Så var det även när BSKT spelade zon och varierade mot dem.

Det går inte att bara ställa upp några skyttar och ”bolla gris” till det att ngn blir fri. Det krävs så mycket mer än det. Idag krävs det ofta ett par smarta screens för att skapa övertaget. Jämtland försökte med det men Södertälje kunde korrigera försvaret utan att ta timeout.

Jag gläds med Södertäljes framgång

eftersom jag alltid har gillat zonförsvar under alla mina år som aktiv coach på elit nivå. Man når extra bra resultat med zon om man har rutinerade spelare som bakifrån kan styra rörelserna.


Dagens unga coacher kan

ofta inte lära ut ett bra zonförsvar eller coacha mot ett bra zonförsvar. Man behärskar ofta enbart man man och diverse roteringsprinciper.

Om inte Chuck snabbt hittar en lösning

då finns ingen annat att göra än att börja spela massor av hel och halvplanspress för att skapa ett ”running game” så att man slipper spela mot ett organiserat uppställt zonförsvar..

Norrköping mot BC Luleå såg jag inget av

men när jag läser Luleå media så förstår jag hur det såg ut. Hemmalaget med hemmaplansfavör och återigen många snabba fouls på Douvier och Smith. Jag förstår att Smith ibland åker dit för han gör korkade fouls men inte Douvier som är en klok man. På lördag viker jag kvällen för båda semifinalerna 18.00 och 20.00

I kväll är det en hel del basket på agendan.

Jag skulle egentligen vilja se alla live men det är inte möjligt. Frågan är vad som skall prioriteras. 

16.00 Semi 1 i Euroleague mellan Avenida och Sopron, 19.00 Östersund – Norrköping och Luleå – A3 och samtidigt den andra semifinalen i damernas Euroleague mellan USK Prag och Fenerbache. Till råga på allt bjuder Viaplay på 20.40 Real Madrid mot Bayern och 20.50 Monaco mot Alba.

Jag vet att SBL´s herr ligaklubbar just nu funderar

på hur de skall lägga upp nästa års SBL. Jag är 100% säker på att det inte blir som jag skrev om den 1 april. Det var inte menat som ett april skämt utan jag skrev det med största allvar. 

De som styr kommer att välja tre (3) matcher

mot varan (30 matcher i grundserien)  och huvudanledningen till det är att få hela säsongen fastställd redan i höst så att alla resor kan bokas upp i god tid.

Jag förstår hur dom tänker.

Man vill komma undan en hel del jobb under säsongen. Patetiskt. Jag tycker att dom borde tänka om. Det skulle vara mycket intressantare först med en rak dubbelserie och sedan två spännande fortsättningsserier än den traditionella serielunken.

Godmiddag